Nieuw ontwerp Centrale Bibliotheek bekend

De Centrale Bibliotheek wordt na bijna veertig jaar intensief gebruik behoorlijk verbouwd en maandag 27 juni werd bekend hoe het eruit komt te zien.

Het ontwerp is gemaakt door een Noors Rotterdams architectencombinatie, Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem. Deze inzending won, omdat het volgens de beoordelingscommissie het beste de balans heeft gevonden tussen het behoud van de waarde van het gebouw en het transformeren ervan tot een uitnodigende bibliotheek voor nu en in de toekomst.

Dit is een schetsontwerp, het team van ontwerpers werkt samen met de bibliotheek, de gemeente en andere belanghebbenden tot een voorlopig ontwerp. Halverwege 2023 neemt de gemeenteraad een besluit over het voorlopige ontwerp.

Dit voorjaar werden de schetsontwerpen van de vijf geselecteerde teams online en in de hal van de Centrale Bibliotheek tentoongesteld. Rotterdammers konden hun visie op de schetsontwerpen geven door middel van een vragenlijst. De circa 4.500 reacties zijn als input meegegeven aan de beoordelingscommissie. De tentoonstelling was onderdeel van de stadsgesprekken rondom de vernieuwing van de Rotterdamse Centrale Bibliotheek, die in december 2021 zijn gestart. De komende periode worden Rotterdammers over de voortgang van de vernieuwing geïnformeerd door middel van podcasts en een talkshow. Deze worden in samenwerking met AIR Rotterdam voorbereid. Ook worden er informatieavonden gehouden voor verschillende doelgroepen.