Nieuw platform wil verbod op zwarte piet in gesubsidieerde locaties

Het Rotterdamse Platform voor een Leefbaar Sinterklaasfeest wil dat de gemeente zwarte piet verbiedt in alle door de gemeente gesubsidieerde locaties en in het openbaar. Volgens het platform geeft de gemeente zelf binnen hun subsidiebeleid aan dat er geen sprake mag zijn van discriminatie en roept de gemeente op om zich hieraan te houden.
Om dit verzoek neer te leggen bij de gemeente, spreekt Leonieke Schouwenburg namens het platform tijdens de vergadering van commissie integratie op het stadhuis vandaag. Zo zouden bijvoorbeeld de burgemeester en raadsleden zich niet moeten vertonen op gelegenheden waar zwarte piet aanwezig is. Het platform wil dat dit zo snel mogelijk besproken wordt, omdat het binnenkort al tijd is voor de intochten.

Het platform dient dit verzoek in, omdat alle kinderen het recht hebben om op te groeien in een stad zonder racisme en discriminatie. Een aantal politici reageerden op het verzoek.

Leefbaar Rotterdam en SP struikelden over de naam van het platform. De naam wordt veelal geassocieerd met de eerstgenoemde partij, maar Schouwenburg geeft aan dat de naam betekent “geschikt om erin en ermee te leven” en dat is wat het platform wil voor het Sinterklaasfeest.

Een andere opmerking was het Pietenconvenant, dat al is getekend in Rotterdam. Tim Versnel van VVD zegt dat het platform dus al wordt bediend. “Wij gaan verder dan het convenant”, aldus Schouwenburg. Het huidige convenant gaat alleen over de stedelijke intocht. Echter zijn er nog veel meer intochten georganiseerd in verschillende gebieden en deze vallen buiten het convenant.

Het platform, actief sinds september, is opgericht door de organisaties ‘Nederland wordt beter’ en ‘Doorbraak’, politieke partij BIJ1 en betrokken Rotterdammers. Het doel van het platform is om ook in Rotterdam een inclusief Sinterklaasfeest te bewerkstelligen. Het moet een feest worden voor alle kinderen, zonder racistische kenmerken wat niet kwetsend is voor Rotterdammers.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat