Series van OPEN Rotterdam/
Nieuwe Meters Maken

Videomaker Wim Wiegmann maakte in 2020 een serie portretten over Rotterdammers en hun ervaringen met corona. Nu, bijna twee jaar later, gaat hij langs een aantal oude bekenden. Ook gaat hij langs andere Rotterdammers. Wat hebben ze geleerd van de eerste lockdowns? Hoe redden ze het nu? En wat moeten we vasthouden?

Hoe ziet de toekomst eruit?

Ter afsluiting van de serie “Nieuwe Meters Maken” heeft videomaker Wim Wiegmann in samenwerking met Spoken Word Artist Neusa Gomes en Saxofonist Arjo van Klaveren een laatste aflevering gemaakt. Alle vier de initiatieven, van illustrator West tot stichting Essajo, komen nog een keer langs. De filmmaker maakte ter aanvulling korte portretten met één vraag: Hoe ziet de toekomst eruit. Neusa Gomes schreef voor ieder initiatief een spoken word bijdrage. Arjo verzorgde de muzikale begeleiding.

Lockdowns hadden grote invloed op Alida van het Leespaleis en op sportschoolhouders Yasir en Rob

Het Leespaleis waar Alida Lemberg werkt heeft al heel wat doorstaan. Ook de steeds terugkerende lockdowns werden getrotseerd. Het aanbod werd aangepast en er wordt inmiddels hard gewerkt om de leerachterstanden terug te dringen.

Verderop in Delfshaven wilde Yasir bijna stoppen met zijn sportschool. Maar toen raakte hij aan de praat met Rob Morais. Ze sloegen samen een nieuwe weg in. Bewust bewegen in combinatie met ademhalingstechniek en erg koud water en de Conscious Warrior waren een feit. Met trainen in de buitenlucht als specialiteit.

Nuchtere kapper Aad en Liliana uit Spangen kunnen nu weer druk in de weer

In deze nieuwe aflevering van Nieuwe Meters Maken gaat Wim Wiegmann langs bij Aad, de nuchtere kapper in Noord, en Liliana die workshops doet in Spangen. Geen grote gebaren of pittige uitspraken, kapper Aad blijft na de zoveelste lockdown met beide voeten op de grond en knipt zoals vanouds zijn klanten. Toch heeft ook hij lessen geleerd uit alles wat achter hem ligt. “Je leert door die coronasituatie soms zaken van een andere kant, dat kan ook verhelderend werken.”

In Spangen houdt Liliana ’s avonds met veel humor en gedrevenheid een aantal jongeren in de ban. Ze werken in een workshop aan hun dromen in de workshop ‘Van droom naar doel is doen’ van stichting CAN. Liliana heeft zelf ondervonden hoe deze cursus haar richting en perspectief gaf. Die ervaring wil ze met haar medeorganisator Randy graag meegeven aan andere jongeren.

Restauranthouder Reza en Estelle en Sahila van stichting Essajo maken nieuwe meters

Een jaar geleden moest Reza nog flink lachen om de hamsterwoede onder “die nuchtere Hollanders”. Nu spreekt de videomaker hem vlak na de zoveelste teleurstellende persconferentie. De restauranteigenaar van La Cazuela is helemaal klaar met het coronabeleid, maar blijft met mensen in contact.

In Spangen hebben bewoners Sahila en Estelle de hele zomer hard gewerkt om Stichting Essajo te kunnen openen, een plek waar mensen “zonder gedoe en regels” kleding, speelgoed en ondersteuning kunnen krijgen. Ondanks de lockdown is de locatie geopend. “Er is geen sprake van een lockdown als het om mensen helpen gaat”, merkt Sahila op.

Maike Dassen en West Givner maken nieuwe meters

Maike Dassen, eigenaresse van natuurvoedingswinkel An-Dijvie, was in de coronaperiode druk om haar winkel in de lucht te houden, maar toch had ze tijd om te schrijven. Nu liggen er twee verhalenbundels op de toonbank. West Givner heeft in de coronaperiode als professioneel illustrator weinig opdrachten, maar aan stilzitten doet hij niet. Nu biedt hij jongeren de kans om zijn vak te leren. “Zo doe ik iets terug voor de buurt.”

Hoe ziet de toekomst eruit? …

Lockdowns hadden grote invloed op Alida van het…

Nuchtere kapper Aad en Liliana uit Spangen kunn…

Restauranthouder Reza en Estelle en Sahila van …

Maike Dassen en West Givner maken nieuwe meters…