Nieuwe Rotterdamse tunnel wordt wereldprimeur

Een wereldprimeur: tussen de snelwegen A13 en A16 bij Rotterdam komt de eerste energieneutrale tunnel. Het Rotterdamse bedrijf Croonwolter & Dros is betrokken bij de aanleg van de tunnel, die in 2024 open moet gaan.

Met allerlei nieuwe technieken wordt het energieverbruik van de tunnel heel laag gemaakt. Een grote autotunnel verbruikt per dag soms wel meer dan duizend woningen bij elkaar. Denk aan brandbeveiliging, verlichting, ventilatie, hulpposten, toegangsborden, matrixborden en alle computersystemen.

De bedoeling is dat de tunnel over een heel jaar net zo veel energie maakt als hij verbruikt. Daarom worden naast de tunnel zo’n 20.000 zonnepanelen geplaatst en maken de dienstgebouwen bovenop de tunnel optimaal gebruik van warmte-uitwisseling en -opslag om onnodige verwarming en koeling voorkomen.

Een van de eigenschappen van de energieneutrale tunnel is het gebruik van gelijkspanning, voor alle systemen die door de computer worden gestuurd. Dat is veel zuiniger dan wisselstroom wat normaal gesproken gebruikt wordt. Ook zijn de plannen om glasvezel te installeren die zon naar binnen laat schijnen en reflecterend wit licht te gebruiken.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter