Nieuwjaar van de Amazigh uitbundig gevierd in Theater Zuidplein

Het Yennayer 2973 is begonnen! Dat is het nieuwjaar van de Amazigh, een volk uit het Rifgebergte in Noord-Afrika, ofwel ‘Berbers’. Het nieuwe jaar dat op 13 januari begint, is afgelopen weekend uitbundig gevierd in Theater Zuidplein. Het doel van het evenement is om de bezoekers onder te dompelen in de Amazighcultuur en samen het nieuwe jaar te vieren. Er was een kleine markt in de foyer waar Amazigh items verkocht werden zoals (traditionele) kleding en muziek. Daarnaast werden er boeken met betrekking tot de Rif gepresenteerd. In de grote zaal speelden Syphax Band en Agraf, twee spetterende bands uit het Rifgebergte, het publiek met gemak uit de theaterstoel!

Meer dan alleen feest
Hoewel het Amazigh-nieuwjaar een moment is waarop het leven wordt gevierd,
wordt er door velen ook stilgestaan bij het feit dat het openlijk vieren van de Amazighcultuur niet altijd vanzelfsprekend is. In Noord Afrika voelen veel Riffijnen (mensen uit de Rif) zich nog altijd achtergesteld of onderdrukt. “Dit is ook een moment om daarbij stil te staan en met elkaar in gesprek te gaan over hoe de positie van het volk versterkt kan worden”, aldus een bezoeker van het Amazigh Yennayer.

Bewustzijn groeit
Door evenementen zoal deze, groeit bij zowel Nederlanders als Nederlanders van de Riffijnse diaspora steeds meer bewustzijn over het Amazigh volk. Dat bewustzijn is hard nodig om de cultuur van de Amazigh, vertaald ‘de vrije mens’ in leven te houden.