[NL] OPEN Rotterdam voorloper in reportages en video’s maken met Smartphone

In 2016 heeft OPEN Rotterdam de inzet van mobiele journalisten (mojo) uitgebouwd. Dat wil zeggen dat we onze journalisten uitrusten met mobiele sets, bestaande uit een mobiele telefoon (smartphone), randapparatuur en apps voor productie en montage.

De inzet van Mojo’s maakt het mogelijk dat OPEN Rotterdam sneller en flexibeler verslag kan doen van actualiteiten en evenementen. Sinds de start in begin 2016 produceerden wij ruim 150 mojo-reportages. De reporters van OPEN maken iedere dag minimaal 1 Mojo-reportage, we zetten deze techniek ook in bij onze specials. Voorbeelden hiervan zijn onder de serie Stem uit de Wijk (reportages vanuit Noord en IJsselmonde in de aanloop naar de Tweede kamerverkiezingen), de Dakendagen, Rotterdam Chinese New Year, NN Kids Runs Rotterdam en de Bruggenloop. OPEN Rotterdam is een voorloper en trendsetter met de inzet van mobiele journalisten (Mojo’s) . Er lijkt sprake te zijn van een trend, want ook andere media kiezen steeds meer voor deze werkwijze.

Naast de dagelijkse Mojo-reportages van de onze reporters leiden we in het project MORE Rotterdam burgerjournalisten op tot mobiele reporters. Als eerste krijgt een aantal inwoners van Prins Alexander deze opleiding. Zij maken met een smartphone unieke videoverhalen over hun eigen omgeving.
Door de steeds stevigere basis die social mediakanalen krijgen in het mediagebruik is het werken met mobiele journalisten erg van belang. Snapchat kan niet zonder een mobiele telefoon, live streamen via Facebook of Twitter en Instagram vergen allemaal deze nieuwe en vooral mobiele manier van werken. Dus met een en hetzelfde apparaat, de smartphone, werken voor zowel tv als social mediakanalen. Snel filmen, monteren en publiceren is het devies.
Naast de laagdrempelige manier van produceren en de lagere aanschafkosten ten opzichte van reguliere camera’s, is een niet te onderschatten voordeel, dat een mobiele telefoon minder aanwezig en intimiderend naar geïnterviewden toe is dan een grote camera. Dat zien wij terug in de reportages.

OPEN Rotterdam is niet alleen voorloper in het gebruik van mobiele telefonie in het productieproces, het is eveneens de eerste lokale omroep, die via de nieuwe techniek van UBIDEO live online en social verslag doet door te schakelen met meerdere mobiele telefoons. Op deze wijze hebben we de Bruggenloop 2016, de ontsteking van de kerstverlichting bij het Stadshuis, het Chinees Nieuwjaar en de Kids Runs van de Rotterdam Marathon kunnen delen met de heel Rotterdam.

Kijk naar een video over mobiele journalistiek bij OPEN Rotterdam

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/xBUn6kjPJHA” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat