Noodkreet van N8W8 om nachtleven te redden: “Ik mis mijn uitlaatklep”

De Rotterdamse nachtraad N8W8 doet samen met de Nederlandse nachtburgemeesters onder de noemer ‘Dutch Nighttime Alliance’ een verzoek aan de overheid om de nachtcultuur weer te openen. Zij geloven dat het nachtleven weer open kan met een aangescherpt heropeningsplan.

De Dutch Nighttime Alliance (DNA) is van mening dat de nachtcultuur belangrijk is voor de economie en de maatschappij. Hoewel het DNA het coronavirus erg serieus neemt, is de organisatie van mening dat het nachtleven veilig open kan. “We hoeven niet dit weekend of het weekend daarop open”, laat Rotterdamse onafhankelijke nachtraad N8W8 weten via een bericht op Facebook. “Er moet geluisterd worden naar de sector en experts, want zij weten wanneer en hoe dit wel kan.”

Zwalkend beleid
“We voelen al langer dat we meer erkenning en begrip voor het nachtleven en de evenementensector moeten hebben”, legt Thys Boer van N8W8 Rotterdam uit. “Lokaal en landelijk is dat in deze crisistijd gewoon niet genoeg.” Toen in juni alles weer open mocht, was iedereen op dat moment tegen. “De overheid heeft niet geluisterd naar de adviesexpert,” vertelt Thys. “Ze hadden het stap voor stap moeten toelaten, niet alles in één keer. Toen alles toch open ging, heeft iedereen z’n best gedaan om alles soepel te laten verlopen.”

Tekst gaat verder onder het bericht

In de post op Facebook laat de DNA weten dat bezoekers èn werknemers van het nachtleven niet langer de dupe mag zijn van een ‘zwalkend beleid’. Volgens de organisatie is er, naast besmettingscijfers en IC-opnamen, niet genoeg gekeken naar mentale, culturele, sociale en economische impact van de coronamaatregelen. De DNA denkt dat het nachtleven veilig open kan via Testen voor Toegang, mits de fouten in het systeem worden aangepakt. “De capaciteit van het testen had moeten zijn opgeschaald, en de QR-codes zouden niet langer dan vierentwintig uur geldig moeten zijn”, zegt Thys. “Nu gingen mensen vaak met één code naar verschillende locaties, waardoor het nooit duidelijk was waar iemand besmet was geraakt.”

Tegemoet komen
De opgestelde eisen moeten gelden als ondergrens om er zo voor te zorgen dat de clubs een veilige omgeving bieden voor zowel de medewerkers als de bezoekers. Hiernaast wordt de overheid verzocht om clubs die niet aan alle veiligheidseisen kunnen voldoen tegemoet te komen. Na de excuses van de overheid wil de DNA een steunpakket voor de nachtcultuur; niet alleen voor podia en artiesten, maar ook voor technici, vormgevers et cetera. “De ondernemers werken niet om de volksgezondheid te beschermen, want ze willen niemand in gevaar brengen. Een tegemoetkoming moet ervoor zorgen dat niemand failliet gaat.”

Zelf lijdt Thys ook onder de huidige maatregelen. “Ik werk nu drie dagen per week bij de GGD, de andere vier dagen werk ik bij N8W8”, vertelt hij. “Aan N8W8 valt nu niets te verdienen, dus ik werk zeven dagen en krijg er maar drie betaald. Ik mis gewoon m’n uitlaatklep; de plek waar ik geïnspireerd raak.” Thys geeft aan dat het nachtleven van Rotterdam een grote culturele waarde heeft. “Dat wordt vaak onderschat. Als het weer mag, zijn het plekken van zelfexpressie en psychologische steun.”

Samenwerking
Dutch Nighttime Alliance is een samenwerking tussen de nachtburgemeesters en -raden van de gemeenten Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Leiden, Nijmegen en Utrecht. Hun advies wordt gesteund door meer dan tweehonderd organisaties van het nachtleven.