Noodopvang Bed Bad Brood in nood: ‘Rotterdam pakt verantwoordelijkheid niet’

De Bed Bad Brood-locaties staan onder druk nu bekend is geworden dat de regering van plan is om de subsidies per 1 januari 2025 stop te zetten. Deze B.B.B.-locaties bieden essentiële basisvoorzieningen voor ongedocumenteerden in de stad, die geen enkel vangnet meer hebben. In Rotterdam gaat het om ongeveer 45 bedden, verspreid over twee locaties, bij stichting ROS op Katendrecht en bij het Leger des Heils in Rotterdam Oost.

Een van de BBB-locaties die momenteel in de problemen verkeert, is stichting ROS (Stichting Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt) op Katendrecht. Na de aankondiging van de stopzetting van subsidies hebben diverse grote gemeenten, zoals Amsterdam en Utrecht, besloten om de subsidie vanuit hun eigen middelen voort te zetten. De gemeente Rotterdam steunt het besluit van de regering en is niet bereid financiële ondersteuning te bieden. Maarten Goezinnen, coördinator bij ROS, is hier zeer ontevreden over. Volgens hem zijn er voldoende redenen om de B.B.B.-locaties te blijven ondersteunen.

‘Kosten per nacht kunnen oplopen tot 250 euro’
Ten eerste zijn de kosten voor deze minimale voorziening volgens Maarten al erg laag. De gemeente profiteert financieel van de opvang: “Als deze ondersteuning wegvalt, komen mensen op straat terecht. Dit leidt tot allerlei externe kosten die gepaard gaan met dakloosheid, zoals zorg- en politie-uitgaven. Bovendien bestaat de kans dat deze mensen in vreemdelingenbewaring worden geplaatst, waar de kosten per nacht oplopen tot 250 euro.”

Maarten onderstreept dat Rotterdam, als belangrijke havenstad, altijd ongedocumenteerde migranten zal blijven huisvesten: “Zij zullen niet verdwijnen.” Hij pleit ervoor dat Rotterdam een menselijke ondergrens hanteert en enkele basisvoorzieningen biedt. Binnenkort zal stichting ROS in gesprek gaan met raadsleden om de ernst van de situatie te benadrukken en de gemeente te verzoeken om een humane en ‘verstandige’ aanpak.