Noorse Rotterdammers trappen kerstmarkt seizoen af

Het is nog net niet warm genoeg om de mussen van het dak te laten vallen…maar echt kerstweer is ook nog geen spraken. Dat kon de mensen van de Noorse Kerk tegenover het Erasmus MC helemaal niks schelen. Zij begonnen vandaag traditiegetrouw de tweede donderdag van november met hun kerstmarkt.
Elk jaar is de Noorse Kerk met andere Scandinavische kerkgenootschappen in Rotterdam in een felle concurrentiestrijd verwikkeld over wie de eerste kerstmarkt in de Maasstad organiseerd. Veel Rotterdammers laten zich de mogelijkheid niet ontglippen om alvast het gevoel van die donkere dagen in december op te snuiven. “Ik kom graag in die sferen,” aldus een Rotterdamse die drie vilten kerststerren op de kop wist te tikken. 

Toch blijft het gek. Komend weekend komt Sinterklaas pas naar Nederland en nu al een kerstmarkt. “De Noren die in Nederland wonen vieren hier ook Sinterklaas mee. Maar Noren in Noorwegen snappen niets van die man die man die met z’n stoomboot uit Spanje komt. Pakjesavond kennen wij ook op kerstavond. Dat is onze belangrijkste feestdag. En bij ons komt de kerstman met zijn arreslee vanaf de Noordpool.” aldus organisatrice Elin de Wit – Hansen.