Nostalgie: Bijzondere beelden van het oude Rotterdam Centraal

Stadsarchief Rotterdam

Stadsarchief Rotterdam

Op In de Buurt Rotterdam staat een video van het oude Rotterdam Centraal Station in 1975. De beelden maken veel herinneringen los bij Rotterdammers. We blikken terug op het oude station dat is gesloopt in 2008.

Het eerste Centraal Station van Rotterdam is op 21 mei 1957 officieel geopend. Het was een ontwerp van architect Sybold van Ravesteyn. Een vervangend station voor het Delfste Poort, dat tijdens het bombardement op Rotterdam beschadigd was. Het oude stationsgebouw werd in 2007 gesloten en in 2008 gesloopt om plaats te maken voor een compleet nieuw station.

Rotterdam Centraal Station in 1957

Op 13 maart 2014 is het nieuwe Centraal Station geopend, zoals we het nu kennen. Voor wie het zich nog herinnert, de verbouwing van het station was heel wat jaren werk. Het is een project van Prorail en de gemeente Rotterdam. De twee organisaties gaven in 2004 aan Team CS, een coöperatie tussen Benthem Crouwel Architecten, Meyer en van Schooten en West 8, de opdracht om de plannen uit te werken tot een nieuw Rotterdam Centraal Station. Na tien jaar volgde de opening door koning Willem-Alexander. Volgend jaar viert het nieuwe Rotterdam Centraal Station alweer zijn tienjarig jubileum.

Opening Rotterdam Centraal Station

Het Centraal Station is erg geliefd bij Rotterdams. Neem als voorbeeld het verwijderen van de bankjes dat de afgelopen tijd veel in het nieuws is. Rotterdammers protesteerden tegen het verwijderen van de zitbanken, omdat ze het liefdeloos vinden: “Ik vind dat de bankjes op het station gaan over zorgen voor elkaar en het is liefdeloos om ze te verwijderen.” De Rotterdamse gemeenteraad heeft uiteindelijk op donderdagavond 23 februari 2023 besloten dat de bankjes terug moeten.

Bankjes Centraal Station