Nourdin El Ouali: Over zijn inspiratie, Delfshaven en het Wereldmuseum

Zijn carrière in de raad begon als raadslid namens GroenLinks, maar eind 2014 besloot Nourdin el Ouali zijn hart te volgen door zijn zetel op te geven om vervolgens leiding te gaan geven aan NIDA. Een partij geïnspireerd door de Islam, en dat laatste komt de jonge politicus nog weleens op kritiek te staan.
”Maar, ik ben beslist niet de woordvoerder van alle moslims in Rotterdam.”, aldus El Ouali tijdens een wandeling die we maken langs de Maas. “Ik denk dat het wel juist nu belangrijk is om moslims te ‘normaliseren’ en om ervoor te zorgen dat wij als stad rijkdom putten uit diversiteit, zoals onze stad dat jarenlang heeft gedaan.”

En nergens komt die rijkdom beter tot uiting dan in het Wereldmuseum, wat één van El Ouali’s favoriete plekken in Rotterdam is. “Dit museum laat duidelijk zien wat Rotterdam is. In contact met de hele wereld, de exploratiedrang, dit alles komt hier samen en maakt mij ook trots om één van die vele Rotterdammers te zijn.”

De wijk waar El Ouali is opgegroeid – en nog steeds woont – is Delfshaven. Een stukje Rotterdam waar volgens hem de tijd heeft stil gestaan in sommige opzichten. Vooral de zogeheten tovertunnel is daarom voor hem een speciale plek: “Als je hier doorheen loopt, loop je van de ‘volkswijk’ Delfshaven naar het historische deel. Prachtig om te zien hoe dat stukje geschiedenis wel is blijven voortleven.”

Bekijk de hele aflevering waarin we meelopen met Nourdin el Ouali hieronder.