Nova (16) gaat voor de kroon tijdens Miss World Nederland

Eigenlijk mocht Nova Cheyen uit Overschie pas meedoen als ze achttien was, maar tijdens haar auditie voor Miss World Nederland maakte de jury voor haar een uitzondering. “Ik denk dat ze wel iets van potentie in mij zien.” De wedstrijd om de ‘beauty en de brains’ begon afgelopen augustus en zal in maart van volgend jaar een nieuwe winnares opleveren. Nova is in ieder geval hard aan het werk, om de internationale kroon mee naar Rotterdam te nemen. 

‘Meer dan alleen een prinses op hakjes’ 

Nova danst al een aantal jaren en via het dansen kwam ze in aanraking met modellenwerk. Verschillende keren stond ze voor de lens en met succes. Een modellenbureau benaderde haar met de vraag of ze niet eens mee wilde doen aan een miss verkiezing. “Op dat moment wist ik nog helemaal niet echt wat een missverkiezing was. Later kwam ik er achter dat het meer is dan alleen een prinses op hakjes.”

De verkiezing verwacht dus meer van haar deelnemers dan een goed catwalkloopje en een prachtige jurk. Alle kandidaten moeten ook een onderwerp kiezen, waar zij zich in de periode van de wedstrijd voor inzetten. Nova zet zich in tegen straatintimidatie en vrouwonvriendelijkheid. De organisatie die zij hierbij steunt is ‘unwoman’, die staan voor de gelijkheid van vrouwen. “Je mag zelf bepalen hoe jij je in wilt zetten voor het goede doel. Ik maak bijvoorbeeld een documentaire over straatintimidatie en ik neem een podcast op over vrouwonvriendelijkheid.”

Alles voor de kroon: extra Engelse les

Nova vindt het vooral heel erg leuk om mee te doen aan de verkiezing, maar stiekem hoopt ze wel in maart 2021 de kroon te pakken. De winnares van Nederland vliegt daarna naar Puerto Rico, om te strijden tegen de rest van de wereld. Tot die tijd is Nova druk bezig met allerlei workshops en danslessen, toch verliest ze haar einddoel niet uit het oog. In Puerto Rico zal ze, als ze wint, Engels moeten spreken en dat is nou net niet haar sterkste vak. Op haar middelbare school in Hillegersberg, krijgt ze van haar docente extra ondersteuning. “Mijn engels is niet goed, maar ik werk er aan. Ik moet wel gewoon goed Engels praten in het buitenland.”