Nu te zien bij OPEN: Shortdoc Rotterdam is vele Dorpen

Rotterdam is meer dan het centrum en de wijken eromheen – bij de gemeente Rotterdam horen ook dorpen als Rozenburg, Pernis en Hoek van Holland. Sterker nog: ook veel stadswijken, zoals Delfshaven, Overschie, Kralingen, Ijsselmonde, Katendrecht en Charlois waren vroeger zelfstandige dorpen. Historicus Ferrie Weeda duikt samen met filmmaker Toto Kersten voor Rotterdam is Vele dorpen in die vaak nog deels een eigen identiteit van de dorpen. Hoe zit het met het lokaal historisch besef?

Rotterdam werd groot door de dorpen die het opslokte. Dat kwam door de haven. Al vanaf 1870 was er dringend behoefte aan ruimte om de haven uit te breiden én alle arbeiders te huisvesten. Toen het stadhuis gebouwd werd, 100 jaar geleden, besefte het stadsbestuur dat Rotterdam afhankelijk was van de geannexeerde dorpen. Daarom werden de stadswapens van de ooit zelfstandige dorpen opgenomen in de gevel.

Veel van die voormalige dorpen hebben nog steeds een eigen historische vereniging, stichting of genootschap. Het zijn er meer dan 15! Ferrie bezoekt er vier: Ommoord, Hoek van Holland, Pernis en Delfshaven. “We gaan er horen wat er zo bijzonder is aan hún dorp of voormalig dorp. En, hoe ze tegen ‘de Coolsingel’ aankijken. En – heel handig – alle bestemmingen van onze dorpentour hebben een eigen metrostation! Lokale geschiedenisfanaten komen ons bij hun eigen station ophalen.”

De programma is geproduceerd in het kader van het 75-jarig bestaan van Roterodamum en mede mogelijk gemaakt door Stichting Rotterdam Is Vele Dorpen