Series van OPEN Rotterdam/
Icons

O., het nieuwe Festival voor Opera. Music. Theatre. (voorheen bekend als de Operadagen) strijkt in augustus weer neer in Rotterdam en brengt met het programma Icons een ode aan vijf iconische zangeressen. In een nieuwe docuserie laten we je kennismaken met deze artiesten, en met de band die Rotterdammers met deze iconen hebben.

Aflevering 5 – Bülent Ersoy

Ze heeft een dijk van een stem die uniek is, maar de Turkse zangeres Bülent Ersoy is desondanks een controversieel onderwerp. In de jaren 80 onderging zij een geslachtstransitie in Londen, terwijl dat juridisch nog niet eens mogelijk was in haar thuisland. Tot de dag van vandaag is zij een splijtzwam in de Turkse gemeenschap

Aflevering 4 – Maria Callas

Het stemgeluid van de Grieks-Amerikaanse zangeres Maria Callas is onmiskenbaar. Haar muziek, maar ook haar turbulente privéleven, fascineert meerdere Rotterdammers. “Ze heeft opera op een heel ander niveau getild, en laten zien waar het drama van opera over gaat.”

Aflevering 3 – Aretha Franklin

Volgens muziekblad Rolling Stone is ze de allergrootste artiest die we op aarde gekend hebben: Aretha Franklin. Menigeen kan haar nummers zonder erbij na te denken woord voor woord meezingen. Haar gospelmuziek helpt Rotterdammers te dealen met de zware kanten van het leven.

Aflevering 2 – Lata Mangeshkar

Ze is een superster wiens faam ver buiten India en Suriname reikt. Ze zong in talloze Bollywoodfilms en heeft een record van meer dan 25.000 liedjes op haar naam staan: Lata Mangeshkar. Voor veel Rotterdammers hoort ze bij alle momenten in het leven.

Aflevering 1 – Césaria Evora

Ze ontworstelde zich uit de armoede, en werd een wereldster. Haar muziek wordt ook wel de ‘smartlap van Kaapverdië’ genoemd en blijkt nog steeds relevant te zijn voor vele Rotterdammers: Césaria Evora.

Aflevering 0 – O.Festival for Opera. Music. Theatre. brengt ode aan iconische zangeressen in serie

In de eerste aflevering maak je alvast kennis met de verschillende artiesten én fans. Ook spreken we met Rajiv Bhagwanbali, de regisseur van O. Hoe kwam hij tot het idee van dit onderwerp? In aanloop naar de festivaldagen van O. van 25 tot 28 augustus leer je de verschillende artiesten verder kennen in de afleveringen.

Aflevering 5 – Bülent Ersoy…

Aflevering 4 – Maria Callas…

Aflevering 3 – Aretha Franklin…

Aflevering 2 – Lata Mangeshkar…

Aflevering 1 – Césaria Evora…

Aflevering 0 – O.Festival for Opera. Music. The…