Series van OPEN Rotterdam/
Ode aan de Esch

Filmmaker Hans Wessels loopt graag met zijn hond in de Esch. Langs de Nesserdijk en het gebied erachter. In de zomer bezoekt hij met zijn kinderen de strandjes. Hij vindt het daar heerlijk, vlakbij de stad. Hij maakte de ode in de vorm van de docuserie ‘Ode aan de Esch’, waarin hij 80

Aflevering 4

Na de sloop van het dorp Kralingeroord werd de Eschpolder een spookplek waar chemisch vervuild havenslib werd gedumpt. Het werd bevolkt door nozems met crossmotoren, criminelen die daar hun vechthonden trainden, bordelen… De Eschpolder is een natuurgebied dat nooit bestaan had als er destijds geen gifgrond was gedumpt. Er mag niets worden gebouwd en er mag geen recreatie worden gefaciliteerd. Ode aan gifgrond en Ode aan de Esch.

Aflevering 3

De Esch gaat op de schop, als het aan wethouder Vincent Karremans (VVD) ligt. Hij wil een brugverbinding tussen De Esch en Zuid, maar dat willen de bewoners van De Esch absoluut niet.

Aflevering 2

Drie bewoners vertellen over het dorp Kralingeroord dat toen is geëvacueerd. De wereldberoemde pop-art kunstenaar Woody van Amen laat zien waar hij begin jaren ’60 het langste schilderij ter wereld heeft gemaakt. Suzanne Tietema houdt schapen aan de Nesserdijk.

Aflevering 1

“De eerste keer was het een dorre gribus. Een ondoordringbaar duister gebied ruikend naar schimmel. Een moerasbos waar duidelijk dingen gebeurden die beter niet gezien mochten worden. De tweede keer, jaren later, was het moeras veranderd in een waar natuurgebied. Paden, bomen, bloemen, reigers, bruggetjes. Een liefelijke onverwachte idylle met een vleugje verkeersdreun in de verte. Doorkijkjes naar de skyline maakte dat ik me in een goed bewaard geheim leek te hullen. Ik krijg de sleutel van een atelier in een oude school die onderaan de dijk ligt.”

Aflevering 4…

Aflevering 3…

Aflevering 2…

Aflevering 1…