Het project a House for Home heeft in de afgelopen drie maanden gewerkt aan het stimuleren van een visie op het huis en de stad van je dromen. Hierbij werd een groep van 30 ontheemde Oekraïense tieners uitgedaagd na te denken over welk (t)huis ze willen bouwen voor de toekomst. Zaterdag 15 april worden deze ontwerpen gepresenteerd in het Nieuwe Instituut.
a House for Home
Initiatiefnemer Oksana Savchuk, coördinator van het Oekrainse huis en architect, urbanist en onderzoeker, startte dit project door verschillende partijen bij elkaar te zoeken. Zo ontstond een samenwerkingsverband tussen onder andere Studio Kitsunya, Stichting VATAHA en Urban Reform. In februari startte het architectuur lab. De deelnemers werden studenten van de HOUSE en CITY-studio. Gevluchte Oekraïense docenten, urbanisten en architecten werden ingezet als tutors en gaven les aan de groep jongeren. Hierbij kwamen vragen voorbij zoals: Wat betekent het woord thuis als je zo ver van huis vandaag bent? Waarom kan een hele stad soms als thuis aanvoelen? Welk soort (t)huis willen we (her)bouwen in onze dromen? Tijdens een workshop reeks reflecteerden de groep studenten hierop. Op deze manier werden de jongeren geactiveerd om na te denken over het (her)bouwen van een huis en de indeling van bijvoorbeeld een stad. Uiteindelijk werden de ideeën omgezet in maquettes.
Het resultaat
In de maquettes is te zien dat iedere deelnemer een andere visie heeft op het ontwerp. Sommige jongeren werken heel gedetailleerd, anderen zetten juist in op de algemene omgeving. Wat opvalt is dat groene ruimte bij veel ontwerpen terugkomt. Oksana Savchuk vertelt dat dit project een veilige plek bood waarbij de jongeren in contact kwamen met hun creativiteit. Dit lijkt een positief effect te hebben gehad op hun gemoedstoestand. Oksana: “Veel ouders gaven aan dat hun kinderen voor dit project niets leuk vonden. Ze konden hun creativiteit niet uitten. In plaats van naar hun telefoon te grijpen als ze thuis komen, gaan de jongeren nu juist tekenen of maquettes bouwen. ‘Het is een mooie transformatie naar een betere mentale gezondheid’, zegt Oksana hierover.
Pilot project
Op zaterdag 15 april wordt dit pilotproject afgesloten met een presentatie van de gemaakte maquettes en ontwerpen. Na afsluiting van de pilot zijn er plannen om te kijken naar het aanbieden van het project op verschillende plekken in Nederland. Ook geeft Oksana aan de jongeren die nu deel hebben genomen op weg te willen helpen naar plekken waar ze zich verder kunnen ontwikkelen zoals creatieve opleidingen. De jongeren lijken door het project weer actiever deel uit te maken van hun omgeving. Oksana; ‘De deelnemers kijken nu naar huizen en steden op een manier waarbij ze dit zelf kunnen beïnvloeden.’