Officier van justitie Ronald Steen vertelt in de podcast Napleiten van BNR over de zaak van de dodelijke aanrijding op de Maasboulevard van zaterdag 2 september 2023. Hierbij kwamen een 79-jarige man en 74-jarige vrouw om het leven.
Ronald vertelt in de podcast over het verloop van de zaak. Zo vertelt hij hoe de toen 37-jarige verdachte pas heel laat bekende. Hij had lang volgehouden dat zijn bestelbus gestolen was. Uiteindelijk heeft hij publiekelijk zijn spijt betuigt: “Hij heeft gezegd: ‘het doet me heel veel’ en ‘het spijt me verschrikkelijk’. Hij is omgedraaid”, vertelt Ronald.
Reconstructie
Ook vertelt de officier van justitie over de reconstructie die destijds is gedaan om vast te stellen hoe hard de verdachte had gereden. “Het was heel indrukwekkend, omdat de familieleden van de slachtoffers er ook waren”, vertelt hij. “Ik heb in die auto gezeten met 100 kilometer en ik ben blij dat ik dat heb gedaan, want dan krijg je een beeld van hoe je zicht is als je met 100 kilometer over de Maasboulevard rijdt. Het was doodeng.”
De eis
In deze zaak ging de officier van justitie voor doodslag. “In dit geval had de verdachte dusdanig gedrag vertoond dat het niet anders kon dat iemand zou komen te overlijden”, legt hij uit. “Hij is door rood gereden, heeft meer dan 100 km/uur gereden op een weg waar je destijds 30 km/uur mocht rijden, had veel te veel gedronken en geblowd.”
“Het is niet zo gebruikelijk om voor doodslag te gaan in dit soort zaken”, benoemt een van de podcasthosts. Ronald legt uit dat het niet zo vaak voorkomt, omdat er gelukkig niet veel mensen zijn die deze optelsom aan gedragingen laten zien op de weg. “Maar ik zie het wel vaker gebeuren in Rotterdam.”
Het vonnis
De juridische kwalificatie voor het vonnis werd doodslag. De verdachte werd veroordeeld tot tbs met dwangverpleging, 10 jaar rijontzegging en zes jaar gevangenisstraf. “Dat is een forse straf voor zo’n zaak”, reageren beide podcasthosts.
Na de dodelijke aanrijding vorig jaar werd er getwijfeld aan de verkeersveiligheid op de Maasboulevard.