Oldtimerrijders: milieuzone rammelt aan alle kanten

Sinds 1 januari mag je met je auto van voor 1 juli 1992 het centrum van Rotterdam niet meer in. Met de invoering van de milieuzone wil de gemeente de luchtvervuiling in de binnenstad terugdringen. “Onzin”, aldus leden van ‘t Eendeëi (voluit Vereniging de Alternatieve Garage ‘t Eendeëi) uit Rotterdam.

Paul Otto, voorzitter van ‘t Eendeëi, is direct naar de gemeente gestapt toen de plannen voor de milieuzone bekend werden gemaakt. Het honk van de vereniging lag namelijk op de rand van de zone. Inmiddels is het honk verhuisd naar buiten de milieuzone, maar nog steeds zijn ze het niet eens met de invoering ervan; auto’s ouder dan 40 jaar mogen de milieuzone namelijk wel in. Dat betekent dat er leden zijn die binnen de milieuzone wonen die er niet meer in mogen en leden die erbuiten wonen en er wel in mogen, terwijl hun auto’s nagenoeg identiek zijn.

En dan de hoeveelheid uitstoot van de oldtimers in Rotterdam. Marcel Berghout, fanatiek Eendrijder, legt het uit aan de hand van een paar flessen: een grote fles (2 liter) staat voor alle uitstoot in de stad, een kleine fles (½ liter) voor het aandeel van het wegverkeer daarin. En als je van die kleine fles een bodempje in de dop giet, heb je de uitstoot van alle auto’s die er niet meer in mogen. “Te verwaarlozen”, aldus Berghout.