Olijfbomen Donner ’s nachts gestolen; fans zamelen honderden euro’s in

In de aanloop naar de lang verwachte versoepelingen aanstaande woensdag, waarbij de winkels hun deuren weer – zonder afspraak – kunnen openen, hadden de horecaondernemers die in het pand van boekhandel Donner aan de Coolsingel zitten, alvast olijfbomen op de stoep gezet. De verbazing was dan ook groot toen bleek dat deze olijfbomen in de nacht van vrijdag op zaterdag gestolen zijn. ‘Het is ongelofelijk’, reageert Leo van de Wetering, directeur van de Rotterdamse boekhandel.

‘Juist voor de heropening hadden zij deze olijfbomen aangeschaft’, vertelt hij. Je zou moeten zeggen dat de dieven niet onopgemerkt moeten zijn geweest: een aantal olijfbomen ‘jat” je niet zo makkelijk én de Coolsingel en het naastgelegen Binnenwegplein hangt vól met camera’s. ‘Ik weet dat de horecaeigenaren aangifte hebben gedaan’ zegt Van de Wetering. ‘Maar we hebben nog niks van de politie vernomen’, voegt hij toe.

1.200 euro opgehaald
Wat wél hartverwarmend is, is dat de fans van de boekhandel in allerijl een crowdfundingactie zijn begonnen. In minder dan 24 uur haalden de liefhebbers van de boekhandel 1.200 euro op, terwijl er ‘slechts’ om 600 euro werd gevraagd. Nu is het nog hopen dat de nieuwe olijfbomen vóór de geplande ‘heropening’ van woensdag aanstaande binnen zijn.

Om stipt 12.00 uur ’s middags wordt de boekhandel feestelijk heropend door dichter Alex Boogers, die zal voordragen uit zijn werk en boeken signeren. Voor de allereerste bezoekers is er bovendien een ‘leuke verrassing’, al wil Van de Wetering nog niet kwijt wat dat precies is. ‘Dat zal woensdag blijken’ zegt hij met een lach in zijn stem.