Olympisch judoka Deborah Gravenstijn: ‘judo is voor iedereen!’

Stel je hebt een hersenafwijking. Of je ziet heel erg slecht. Kan je dan mee doen met judo? Dit weekend kon dat zeker tijdens de Deborah Gravenstijn Classis in ‘Sportcentrum de Wilgenring’ in Overschie. Op dit sportevenement vernoemt naar judo-legende Deborah Ravenstijn (Olympisch brons op de spelen in 2004 en zilver op de Olympische spelen van 2008) is iedereen gelijk. “Dat is het mooie van het judo, je kan de regels aanpassen. Je kan de vorm aanpassen en het laagdrempeliger maken,” aldus Gravenstijn.

Om duidelijk te maken dat iedereen tijdens dit toernooi gelijk is worden de standaard judo-banden, die aangeven hoe vergevorderd iemand is in de sport, afgedaan en vervangen door een roze. Deze kleur is geen officiële judo-kleur en benadrukt het feit dat tijdens dit toernooi alleen meisjes mee mogen doen. Met 750 deelneemster van over het hele land en gastdeelneemsters uit Schotland is dit het grootste judotoernooi dat exclusief voor meisjes is georganiseerd.

Zo’n 100 van die meisjes komen uit Rotterdam. Omdat iedereen mag meedoen geeft dit meisjes als Sara Ekehult de mogelijkheid om wedstrijdjes mee te spelen. “Die kans krijgen ze niet vaak om op deze manier onder de mensen met hun sport bezig te zijn,” aldus Sara’s judocoach Karin Wijntjes. Sara zit op de Mytylschool, een middelbare school voor jongeren met een beperking. Via die school kwam Sara in aanraking met deze van oorsprong Japanse sport.

Voor Ashley Donald is judo ook niet altijd even makkelijk. Zelfs zit ze op de Visio-school voor mensen die slecht kunnen zien. Toch is ook voor haar judo geen onmogelijke zaak. Het feit dat de judo-pakken spierwit zijn en de sport meestal in een goed verlichte hal wordt gespeeld, maakt dat ze nog net genoeg kan zien om mee te doen. “Voordat een potje begint, voel ik een beetje aan waar die persoon staat. Als ik dan vervolgens aan geef dat ik er klaar voor ben kan het spel beginnen. Tijdens het wedstrijdje speel ik dan vooral op gevoel en heb ik mijn zicht niet nodig,” aldus Ashley.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat