Omgezaagde en omgevallen Rotterdamse bomen krijgen een nieuw leven bij Buurman Rotterdam

Op zaterdag 15 april is er écht Rotterdam hout te koop op de eerste Stadshoutmarkt van dit jaar bij Buurman Rotterdam. Tijdens de markt is er een hele voorraad nieuw hout te koop. Allemaal afkomstig van Rotterdamse stadsbomen. “Er kan echt van alles van gemaakt worden. Van vensterbanken en wandplanken, tot tafels en krukjes”, vertelt Xiamyra van Buurman Rotterdam.

Op de markt liggen de bomen uitgestald, zodat mensen er op een makkelijke manier naar kunnen kijken. Afhankelijk van het weer is de markt binnen of buiten. “In de winkel hebben we ook zeker stadshout, maar op stadshoutmarkt hebben we unieke en nieuwe exemplaren tentoongesteld”, vertelt Xiamyra.

Het hout komt van bomen uit heel Rotterdam. Sommige bomen zijn omgewaaid, andere moesten weg vanwege herbestemming of ziekte. “Niet alle bomen komen bij ons terecht: zo is het hout of de dikte van sommige bomen ongeschikt”, legt Xiamyra uit.

Van alles maken van stadshout
Het duurt ook even voordat het hout van een boom daadwerkelijk verkocht kan worden. Allereerst wordt het verzaagd en vervolgens moet het hout nog drogen. “Een eik die bijvoorbeeld vorig jaar is omgewaaid, moet anderhalf jaar lang drogen. Het kan dus best wel even duren voordat het hout van een boom beschikbaar is.”

Als het hout dan verzaagd en gedroogd is, kan er echt van alles van gemaakt worden. “Zo hebben we in onze winkel de happenplank; een borrelplank gemaakt van Rotterdams hout. De happenplank wordt gemaakt in samenwerking met Rotterdam Inclusief en is daarmee een écht Rotterdams product. Op de happenplank staat ook altijd waarom de boom weg moest en waar die in Rotterdam heeft gestaan. Mensen vinden dat altijd heel leuk, dan willen ze bijvoorbeeld een happenplank kopen, gemaakt van de boom die in hun straat stond.”

Maar wie geen behoefte heeft aan een happenplank, kan zijn of haar creativiteit geheel loslaten op het stadshout. “Het ligt eraan hoeveel je het hout gaat bewerken.”

Xiamyra haar favoriete stadshoutproduct is de vensterbank van Diana Veenma. “Wat ik hier mooi aan vind, is dat je de vormen van de boom er nog in terugziet”, aldus Xiamyra. “Zelf wil ik thuis ook zo’n vensterbank gaan maken.”

De vensterbank van Diana Veenma