Ommoord viert vijftigjarig jubileum

Er was dinsdag reden voor een feestje in Ommoord, waar het vijftigjarig jubileum van het gebied werd ingeleid. Was het vroeger nog een hele grote, groene polder. Tegenwoordig staat het bekend om haar vele flatgebouwen en om de relatief hoge leeftijd van haar bewoners.

Ommoord ontstond ooit als nieuwe na-oorlogse wijk om meer woonruimte te creëren. Het project doet daarom denken aan dat van de Bijlmer in Amsterdam. Maar waar de Bijlmer in de loop der jaren vaak kreeg te maken met negatieve publiciteit, is het in Ommoord altijd rustig gebleven.

Volgens Agnes Reichardt, van de historische vereniging Ommoordse Polder, komt dit vanwege de strenge voorselectie destijds: “Er kwamen vaak mensen van de woningbouwvereniging langs en die keken dan bijvoorbeeld of je wel netjes kleding opvouwde, of een schoon huis had. Zo werd er beoordeeld of je in Ommoord mocht komen wonen.”

Enkele inwoners van het eerste uur waren ook naar de Romeynshof gekomen om het feestje mee te vieren, en lieten weten nooit uit Ommoord te willen vertrekken: “Ze moeten mij echt uit huis trekken willen ze mij uit Ommoord krijgen.”, aldus Tine, die al 46 jaar in Ommoord woont en de veranderingen van dichtbij heeft meegemaakt. “Vroeger was het een zandvlakte, en was er amper openbaar vervoer. Toch was ik altijd tevreden met mijn grote woning en ben ik daarom hier altijd blijven hangen.”

In het kader van het jubileum organiseren meerdere verenigingen in Ommoord in de maand september allerlei activiteiten, voor zowel jong als oud. Meer informatie hierover is te vinden op www.sarah.heidebes.nl