Ondanks protesten wordt er definitief gesneden in Rotterdams tramnet

Niet eerder werd een vergadering van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) zo druk bezocht als woensdagmorgen. Aan de Westersingel zaten twee zalen vol met bezorgde Rotterdammers en ook waren er maar liefst tien insprekers om zich uit te spreken tegen Plan Toekomstvast Tramnet 2030 (PTT). Het omstreden plan waarin tramlijnen worden ingekort of zelfs geschrapt gaat ondanks veel protest en onvrede definitief door. “Er wordt niet geluisterd naar de Rotterdammer.”

Normaliter is er misschien één inspreker tijdens een vergadering van de MRDH vertelt wethouder (en voorzitter) Vincent Karremans aan het begin. Dit keer zijn het er dus tien. Allemaal zijn ze fel tegen de plannen van de MRDH en vragen zich met name af waarom er zo ingekort, of zelfs geschrapt moet worden. Er wordt luid geapplaudisseerd vanuit de andere zalen, maar echt ingaan op de vragen van de insprekers wordt er niet. “We hebben mogen inspreken, maar antwoorden zijn uitgebleven”, vertelt Rini Vermeulen van de wijkraad Bospolder-Spangen-Tussendijken. Rob Beek van de wijkraad Hillegersberg beaamt dat: “Er is weinig concreets gedaan, maar dat is niet ongebruikelijk. Bij de uitwerking kunnen we dat dan wel weer inbrengen.”

Een overzicht van hoe de tramlijnen er in 2030 uit moet komen te zien

“Ik ben nog steeds heel boos”, zegt Rini na afloop. “Er is zoveel onvrede over de besluiten die nu genomen worden. Het is makkelijk praten als je een goed salaris en een dikke auto hebt, maar heel veel bewoners in Delfshaven hebben dat niet en zijn afhankelijk van een tram.” Rob hoopt dat de belangstelling van bewoners blijft: “Dat de MRDH gaat merken dat het wel degelijk leeft bij de bevolking en dat dat invloed en betekenis heeft.”

Wat is de MRDH?
De Metropoolregio Rotterdam Den Haag is een organisatie waarin burgemeesters, wethouders en/of raadsleden uit 21 gemeenten deelnemen. Waaronder Rotterdam, maar ook Schiedam en Vlaardingen. Gezamenlijk willen zij de economie stimuleren, maar ook de bereikbaarheid in de
regio verbeteren.

Wijkraadslid Rini Vermeulen: “Ik ben nog steeds heel boos”

Zowel Rini als Rob zijn vastberaden om door te gaan met protesteren: “We zijn nog niet klaar. Voorlopig rijdt die tram nog. Die is van de Rotterdammers en niet van de heren die hier aan tafel zitten.”