Ondanks verwoestende brand in Bonaparte gaat de dragverkiezing door: ‘Eventjes de Bona terughalen’

De Drag Royalty-verkiezing keert ondanks de verwoestende brand in Bonaparte dit jaar terug! Het Gay- en dragcafé laat zich niet uit het veld slaan en is ‘gewoon’ zoals elk jaar bezig met de voorbereidingen voor dé dragverkiezing van het jaar. “Zo kunnen we weer even bezig zijn met hetgeen wat we het liefste doen”, vertelt eigenaar Richard Opsteegh.

Halverwege juni brandde het café volledig af door kortsluiting in de afzuigingsinstallatie. Niemand raakte gewond, maar het vuur veroorzaakte wel enorme schade. De verkiezing vindt daarom dit jaar plaats in HAL4 aan de Maas, waar plek is voor maar liefst duizend bezoekers. “Andere locatie, maar toch dezelfde sfeer.”

Op de line-up van de verkiezing staan bekende én onbekende dragqueens. Onder meer Ruxy Bonaparte, Patsy Prozac, Obesia Grande, Harley K. Winn, Obelle Bonaparte, Amy Astoria, Victoria Vyper en Valentine Strangé zijn erbij. Ook komen er verschillende bekende Nederlanders langs, waaronder Loes Luca, Raven van Dorst en Marja van Katendrecht. “Het wordt een hele gave show, dat sowieso”, belooft Opsteegh.

Inzamelingsacties
Het geld dat wordt opgehaald met de ticketverkoop voor de verkiezing gaat volledig naar de heropbouw van het café. Het café hoeft ook niet te betalen voor de vervangende locatie: de eigenaren van HAL4 hebben hun locatie gratis beschikbaar gesteld voor de verkiezing.

Naast een inzamelingsactie door middel van tickets, is er ook een crowdfunding gaande. Vaste bezoeker Antoon de Bruin zette direct na de verwoestende ramp een actie op. Inmiddels staat de teller al op meer dan 15.000 euro. “Echt hartverwarmend, dat zoveel mensen hart voor ons huiskamertje hebben.”

Wanneer de echte Bonaparte weer open kan, durft de eigenaar nog niet te zeggen. Inmiddels heeft de verzekering wel toegezegd om enkele kosten op zich te nemen. “Als we dat allemaal zeker weten, dan kunnen we aan het opbouwen beginnen.”

Behalve dragverkiezingen, heeft Bonaparte ook altijd dragbingo’s. In 2019 nam OPEN een keer een kijkje bij één van die bingo’s.