Onderhoud aan de Hef van start

De leerlingen van het Vakcollege de Hef hadden de eer het onderhoud aan de Hef feestelijk te openen door klinknagels op de gelijknamige brug te slaan. Deze werkzaamheden zullen vermoedelijk in 2016 zijn afgerond.

De ‘val’, het bewegende gedeelte van de monumentale brug, is al eerder verwijderd. Het restaureren van dit gedeelte van de brug vindt plaats op het werkterrein aan de Gustoweg.
De werkzaamheden aan de Hef zelf zullen bestaan uit het vervangen van staaldelen en het terugbrengen van de oorspronkelijke mosgroene kleur. Hiervoor wordt een led kleurmengsel gebruikt zodat de kleuren met het nieuwe lichtplan ’s avonds goed te zien zijn.

Het lichtplan is een ander onderdeel van de renovatie. Het doel van de nieuwe verlichting is dat het industriële karakter meer naar voren komt. Daarnaast wordt door te spelen met de verlichting de suggestie gewekt dat er een trein over de brug rijdt; een referentie naar de historie van de voormalige spoorbrug.

Negentig jaar geleden werd er gestart met de bouw van de inmiddels iconische Hef. Oorspronkelijk diende het als spoorbrug, maar dit veranderde nadat de Willemspoortunnel in 1993 in gebruik werd genomen.