Ondervoeding bij Ouderen

In de serie ondervoeding bij ouderen bezoeken we Rotterdamse ouderen die met ondervoeding te maken hebben, of hadden. Ook kijken we naar oplossingen die gemeente, partners en inwoners zelf hebben voor dit probleem. 

Aflevering 5
In de laatste aflevering van deze serie blikken we terug op wat er allemaal gebeurt op het gebied van voorkomen en behandelen hiervan. Daarnaast vroegen we ons af: Wat vinden Rotterdammers nu van ondervoeding bij ouderen? In vier afleveringen hebben we gekeken naar signaleren, behandelen en voorkomen van ondervoeding bij ouderen. In elke aflevering zagen we ouderen worstelen met het probleem van voeding. Wat voor vele mensen een dagelijkse bezigheid is, waar ze niet over nadenken, is voor deze ouderen een groot hekelpunt in het dagelijks leven.

Gelukkig staan niet alleen gemeentelijke instellingen, maar ook individuelen klaar met eigen initiatieven. Het belangrijkste is dat er geen standaard oplossing is voor iedereen. Zo vertelt diëtiste Jolanda van Teeffelen ons dat het maatwerk is.Ondervoeding is bij ouderen een groot probleem. In deze reportage nemen we een kijkje bij mevrouw Van Marle, die op eigen initiatief kookt voor haar hulpbehoevende buren die vaak zelf niet meer kunnen koken in het Jan van der Ploeghuis in het Oude Noorden.

Dagelijks komen er wel meer dan zestien buren langs voor haar hulp. Dit kan variëren van het uitlenen van wasmiddel tot de avondmaaltijd, waar iedereen gezellig aanschuift in de kleine huiskamer van Sjaan van Marle en haar man Jaap van Marle. Naast dat Sjaan het deels vanwege haar geloof belangrijk vindt om mensen te helpen – ze is Jehova’s getuige – ziet ze dat het ook keihard nodig is. ,,Er is niemand die voor deze mensen de boodschappen doet, of kookt. Hoe moet je als je een lamme hand hebt bijvoorbeeld je aardappeltjes afgieten.’’, vertelt Sjaan.
Sjaan en haar buren wonen in het Jan van der Ploeghuis waar ouderen zelfstandig kunnen wonen. De meeste bewoners zijn dan ook op een dusdanige leeftijd dat het soms fysiek, en soms ook mentaal, lastig is om nog zelf te kunnen koken. Sjaan vervult met haar hulp dus een belangrijke rol in het huis. Ze kookt voor de bewoners die niet meer zelf kunnen koken of niet in hun eentje willen eten. ,,Als ik dit niet zou doen dan zouden deze bewoners hier waarschijnlijk niet meer zitten, maar zouden ze naar een verzorgingstehuis moeten.’’, aldus Sjaan.
Het alternatief voor de ouderen is eten bestellen, maar dat ligt voor velen niet in het budget. Bij Sjaan kunnen ze goedkoop goed eten krijgen. In Rotterdam zijn er vele initiatieven om ouderenondervoeding tegen te gaan. In de gebiedsgids ‘Actief in de wijk’ is uiteengezet welke initiatieven er zoal per buurt zijn. Deze gids hebben alle 65-plussers in Rotterdam toegestuurd gekregen.



Aflevering 3

Bij ondervoeding is het belangrijk dat de omgeving hierop reageert. Familieleden zijn hierin erg belangrijk. In deze aflevering van Ondervoeding bij Ouderen gaan we op bezoek bij mevrouw Van Hoorn. Zij geeft na een herstelperiode aan dat ze behoefte heeft aan goede maaltijden net als in het ziekenhuis. Deze mist ze thuis, omdat ze het niet zelf kan klaarmaken. Dus ging haar dochter op zoek naar een maaltijdservice.

Mevrouw Van Hoorn belandt na een lelijke val in het ziekenhuis en moet daarna herstellen. In de tijd dat ze in het ziekenhuis ligt, waardeert ze de maaltijden die ze voorgeschoteld krijgt. Bij het vertrek uit het ziekenhuis laat ze haar dochter weten dat ze de maaltijden zal missen. Daarop gaat haar dochter op zoek naar goede maaltijden voor haar moeder.
Dave Loman is al jaren eigenaar van een groenteboer. Sinds kort wil hij meer doen voor de mensen. Al snel komt de dochter van mevrouw van Hoorn bij hem terecht en sindsdien brengt hij elke week maaltijden langs bij mevrouw. En samen houden ze een oogje in het zeil.



Aflevering 2

Veel ouderen die te maken hebben met ondervoeding, worden door de huisarts doorgestuurd naar een diëtist. In aflevering 2 van de serie ‘Ondervoeding bij Ouderen’ gaan we met diëtiste Kathleen Paal mee naar meneer Den Turk (80). Na het overlijden van zijn vrouw is hij enorm veel afgevallen, maar hij begint nu eindelijk weer aan te komen.
Ondervoeding is niet altijd even makkelijk te herkennen. Of iemand ondervoed is, heeft te maken met de verhouding tussen lengte en gewicht. Dat wordt ook wel de body mass index (BMI) genoemd. In 2012 verloor meneer Den Turk zijn vrouw. In de jaren daarna daalde zijn gewicht van 80 kilo naar 59 kilo. 
Na een bezoek aan de huisarts kwam de oudere bij Kathleen Paal terecht. Vanuit haar praktijk aan de Beijerlandsestraat behandelt de diëtiste ouderen die te maken hebben met ondervoeding, waaronder dus meneer Den Turk. Hij weegt inmiddels 61 kilo en hoopt snel de 67 kilo aan te tikken.



Aflevering 1

Ondervoeding is bij ouderen een groot probleem. In deze reportage nemen we een kijkje bij meneer Van Halem (98) die ondervoed raakte door verminderde eetlust. Nu, met de begeleiding van een diëtist, is hij erg gemotiveerd om weer de oude te worden.

Hij overleefde in de tweede wereldoorlog een strafkamp in Siberië, waar hij zwaar ondervoed uitkwam. Nu, op zijn oude dag, kampt meneer Van Halem wéér met ondervoeding. Dit keer heeft het vooral te maken met zijn eetlust. Hij ruikt en proeft niet meer.
Meneer Van Halem kwam enige tijd geleden lelijk ten val en belandde in het ziekenhuis. Daar werd ontdekt dat hij niet goed eet en flink gewicht aan het verliezen was. Hij bleek niet meer te ruiken en te proeven en koken was voor hem een grote last geworden. Dankzij de juiste hulp is hij weer gemotiveerd om beter te gaan eten. Dit heeft vooral te maken met dat hij zelfstandig wil blijven wonen. Hij wil niet hulpbehoeftig worden.
Samen met een diëtist is meneer Van Halem weer bezig met aansterken. Bekijk hier hoe meneer van Halem weer ging eten…

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter