Onderzoek na overlijden zeeschildpadden in Diergaarde Blijdorp: ‘Mag niet nog eens gebeuren’

In de nacht van zondag op maandag zijn vijf dikkopschildpadden in Diergaarde Blijdorp overleden. Dit is veroorzaakt door een te hoge temperatuur van het water, als gevolg van een technisch mankement: “Toen we erachter kwamen was het al te laat.”

Erwin de Zwart, woordvoerder van Diergaarde Blijdorp, vertelt over het verlies van de schildpadden: “Het is een technisch mankement waardoor de watertemperatuur is ontregeld en is gaan stijgen. Er wordt onderzoek gedaan naar wat nu de exacte oorzaak is.”

De schildpadden zijn aangespoeld op verschillende stranden in Nederland nadat ze verlamd raakten door zware onderkoeling. Ze zijn naar Blijdorp gebracht om aan te sterken. Gelukkig zijn niet alle zeeschildpadden in Blijdorp overleden. “De anderen zaten in een andere bassin, dus die maken het buitengewoon goed”, vertelt Erwin. Wanneer het papierwerk rond is, worden ze uitgezet, het liefst zo dicht mogelijk bij de plek waar ze zijn gevonden.

De schildpadden zijn momenteel in Utrecht voor autopsie. “Die diertjes hebben al een vrij roerig leven achter de rug, ze zijn aangespoeld in de wintermaanden. Dus ja, nu ze overleden zijn dienen ze nog een beetje de wetenschap.” In Utrecht wordt onderzoek gedaan naar de effecten van de strandingen op de dieren. “Dus in die zin kunnen we misschien nog wat leren van deze tragedie”, zegt Erwin.

De overleden schildpadden krijgen geen ceremonie: “Hoe vervelend het ook klinkt, maar we gaan verder met zo goed mogelijk zorgen voor de rest van onze dieren”, vertelt Erwin.

Wij maakten eerder een video over de aangespoelde schildpadden, toen ze net in Blijdorp aangekomen waren.