Onderzoek naar behoefte 24-uursvergunningen in Rotterdam

De gemeente gaat de stand van de nachthoreca in de stad onderzoeken. Er wordt nagegaan wat het de behoeftes zijn van het uitgaanspubliek in Rotterdam en hoe dit strookt met het huidige aanbod.

Er zijn nu 107 zaken in het centrum van Rotterdam, die in bezit zijn van een 24-uursvergunning. Maar een derde van deze horecazaken maken hier gebruik van. Daar komt bij dat een deel van deze 24-uursvergunningen restaurants zijn, waaronder 19 shoarmazaken, 9 Chinese eethuizen en 7 McDonald’s. Dit blijkt uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam en naar aanleiding hiervan zijn vragen gesteld door de gemeenteraad.

“We hebben geconstateerd dat de 24-uursvergunningen ten delen worden benut. Dat wil zeggen tot 6:00 uur in de ochtend”, vertelt Burgemeester Aboutaleb aan RTV Rijnmond. “Ik wil graag weten hoe het komt dat ondernemers zo een prestigieuze vergunning hebben en dat die niet gebruiken.”

Het verdwijnen van de nachthoreca is uitgebreid onderzocht door Vers Beton en OPEN Rotterdam. Het onderzoek toont aan dat: “In Rotterdam 41 procent van de ondernemers met een 24-uursvergunning (goed voor 63 horecazaken, waarvan 43 in het centrum) hun vergunning niet – of slechts sporadisch – gebruikt. Het leeuwendeel sluit in het weekend om uiterlijk 2 uur ‘s nachts de deuren (net zoals horecazaken zonder 24-uursvergunning mogen). Anderen zijn permanent gesloten of slechts heel af en toe tot in de vroege uurtjes open, zoals grote verhuurlocaties Ahoy en WTC. Negen zaken exploiteren daadwerkelijk klokje rond, zoals Holland Casino en nachtcafé Akdeniz”, staat in het artikel van Vers Beton.

Maurice Geluk en Tara Lewis doen onderzoek naar de nachthoreca in de drie-delige serie ‘Horeca op de Fles’. Samen onderzoeken zij het verdwijnen van nachthoreca, de bestaande 24 uurs vergunningen en de wensen die leven in de stad. Bekijk hier de eerste aflevering terug.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat