Onderzoeksjournalistiek samen met de Rotterdammers

OPEN Rotterdam en Vers Beton werken in 2019 samen op het gebied van onderzoeksjournalistiek. Eén van de onderwerpen waar we dit jaar mee aan de slag gaan, wordt door Rotterdammers aangedragen. En dat is niet zomaar…

Het doel van de samenwerking van deze twee Rotterdamse lokale media is niet alleen steengoede verhalen maken. We willen ook een zo’n groot en breed mogelijke groep Rotterdammers bereiken. Met deze oproep willen we peilen wat er leeft in de stad. We zijn geen alwetende journalisten, maar leggen ons oor graag te luisteren bij onze doelgroep.

Naar aanleiding van onze oproep ‘Zoek eens uit!’ hebben we rond de dertig reacties binnen gekregen van lezers en kijkers. Eén van de dossiers die de Rotterdammers graag onderzocht zien is “Feyenoord City”. De veelbesproken ontwikkelingen rond de nieuw te bouwen Kuip. Voor al deze tipgevers hebben we goed nieuws: dat wordt op dit moment onderzocht door de onderzoeksredactie van Vers Beton en in beeld gebracht samen met OPEN Rotterdam.

Een greep uit goede onderwerpen die getipt zijn, maar waar we niet direct mee aan de slag gaan: voedselverspilling, klimaat, tegenprestatie, armoede, luchtvervuiling en criminaliteit in de haven. Reden hiervoor is dat er al veel over geschreven is of dat de onderwerpen niet Rotterdams genoeg zijn. De overhitte huizenmarkt en het uitgaansleven van Rotterdam hebben we ook voorbij zien komen. Goed om te weten dat daar al onderzoeksjournalisten naar aan het spitten zijn.

Dan de drie Rotterdammers die woensdag 27 maart komen pitchen tijdens de talkshow van Vers Beton Live in Arminius. Gaan we onderzoek doen naar kansengelijkheid in het onderwijs? Ondermijning? Of het effect van de gebiedscommissies? Onder andere journalist Bas Haan van Nieuwsuur houdt een openbare redactievergadering over deze onderwerpen en kiest samen met Celeste Boddaert van OPEN Rotterdam en Margot Smollenaars van Vers Beton “de winnaar”.

Wil je meepraten over deze onderwerpen? Kom naar de talkshow of kijk live hieronder en reageer. En heb jij nou ook nog een verhaal waar de Rotterdamse onderzoeksredactie echt mee aan de slag moet gaan? Mail, bel, app, stuur een kaart of drop jouw tip anoniem in onze tipbox.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat