Ontwikkeling studentenhuisvesting in Rotterdam in een nieuwe Idealen in Steen

De serie Idealen in Steen laat zien wat de drijfveren zijn waarmee in Rotterdam door de eeuwen heen is gebouwd. Wie maakt de stad? Met welke idealen? We trekken parallellen tussen vroeger en nu, en onderzoeken wat we kunnen leren van de geschiedenis.

Rotterdam als studentenstad
In deze aflevering staat studentenhuisvesting centraal. We beginnen op de Wilhelminapier in ’t Leidsche Veem, het oude pakhuis voor tabak uit de 19e eeuw. In de jaren ‘90 vroeg Riek Bakker, directeur Stadsontwikkeling, aan Stadswonen om het pakhuis te transformeren tot studentenwoningen. We spreken met Jean Baptiste Benraad, toenmalig directeur van Stadswonen, naar zijn ervaringen en zijn visie.

De wederopbouw in de binnenstad heeft bijzondere architectuur opgeleverd. Met respect voor dit cultureel erfgoed worden in de Westewagenstraat een nieuw studentencomplex gebouwd aan het water in de typische na-oorlogse stijl. Architect Sjord Berghuis vertelt waarom dit zo bijzonder is.

Architectuurhistoricus Paul Meurs plaatst de ontwikkelingen in de Rotterdamse woningbouw opnieuw tegen de achtergrond van de geschiedenis.