Is er bij de sloop van de Luchtsingel wel nagedacht over de sentimentele waarde ervan? “Dat lijkt er niet op”, stelt Kristian Koreman, medebedenker van de iconische gele verbinding tussen centrum en Noord. Sinds de plotselinge aankondiging van de wethouder om de brug deels te slopen vanwege houtrot en verzakkingen, stromen de telefoontjes binnen bij architectenbureau ZUS, dat de brug ontwierp. “‘De rouwplank van mijn man is weg’, horen wij dan.”
Kristian snapt er weinig van, als het gaat om de sloop van de Luchtsingel die hij ontwierp. De gemeente Rotterdam heeft vorige week laten weten dat de gele brug in delen gesloopt zal worden. Onnodig en onverwachts, vindt Kristian: “Ik ben compleet verrast. Het is een ongevoelig besluit. Ongevoelig voor de betekenis van de Luchtsingel. De brug is een publiek kunstwerk, ontstaan dankzij burgers die het hebben gefinancierd. Nu zijn zij hun plankje kwijt.”
De Luchtsingel werd in 2011 gebouwd. Bij de bouw sponsorden Rotterdammers vierduizend plankjes van zo’n 25 euro. De herkenbare gele plankjes hebben voor veel van deze sponsors een sentimentele waarde. “De planken hebben waarde door de boodschappen die eraan hangen. Het zijn bijvoorbeeld rouw-, trouw- of geboorteplanken. Mensen bellen ons huilend op met de vraag wat er met hun plank is gebeurd. Het gaat om zoveel planken dat je ze niet zomaar terugvindt.”
Bestemming onbekend
Een van die Rotterdammers die geen idee heeft waar ‘zijn’ gele plankjes nu heen zijn, is Paul. Hij laat aan OPEN Rotterdam weten dat hij er toen vier heeft gesponsord – een voor zijn vrouw en drie voor zijn kinderen. “Ik wil ze best hebben eigenlijk”, vertelt Paul. “Ik kom toevallig net terug uit het buitenland en lees in een artikel dat die brug ineens wordt gesloopt. Totaal verrast. Wat gebeurt er met die bordjes? Het lijkt erop dat de gemeente daar niet echt over heeft nagedacht.”
Update van de gemeente Rotterdam, 23 oktober:
“De plankjes met namen worden veiliggesteld en zijn dus niet verloren. We komen nog met een nieuwe update over het ophalen van de plankjes.”
Op de website van de gemeente staat er niks vermeld over bijvoorbeeld een afhaalpunt van de gele planken. “Het zou wel sympathiek van de gemeente zijn als ze de mensen de gelegenheid geven om ‘hun’ plankjes op te halen”, vindt Paul. “Liever dat dan dat ze op de vuilnisbelt eindigen. Ik heb de gemeente gebeld, maar een antwoord heb ik nog niet gekregen. En met mij zijn er denk ik heel veel mensen die nieuwsgierig zijn. Dat de brug gesloopt moet worden, snap ik wel. Maar het was toch iets bijzonders in Rotterdam. Dus ik vind het wel zonde.”
‘Kamikazetoestand’
Het besluit om te slopen komt van wethouder Pascal Lansink-Bastemeijer. Zijn woordvoerder laat aan Architectenweb weten dat de keuze gemaakt is op basis van veiligheidsoverwegingen. Hoewel Kristian snapt dat verzakkingen en houtrot voor onveiligheid zorgen, heeft hij enige moeite met deze verantwoording. “Een brug verrot en verzakt niet zomaar”, reageert Kristian. “Er is jarenlang te weinig serieus onderhoud en inspectie gedaan. En ineens staan we voor een voldongen feit. Als je delen van de brug stelselmatig had vervangen, had ie prima nog jaren kunnen blijven bestaan.” Op vragen van OPEN Rotterdam aan de wethouder geeft hij aan eerst de raad te willen informeren.
“Het gaat ons ook niet eens zozeer om het behoud van die brug, ten koste van alles”, gaat Kristian verder. “De brug is ooit gebouwd als iets tijdelijks. Als er wordt gezegd dat het na tien jaar mooi is geweest, en er wordt een oogstfeest georganiseerd waarop iedereen zijn gesponsorde plank kan ophalen, dan is het oké. Dan heb je een rond verhaal. Maar dit is zo’n kamikazetoestand.”
Luchtsingel 2.0
Met de sloop van deze Luchtsingel, hangen er wel ideeën over een ‘Luchtsingel 2.0’ in de lucht. Kristian: “Wat de wethouder voor ogen heeft, vinden wij geen Luchtsingel 2.0. Dat is een nieuwe Luchtsingel, veel duurder en op zijn vroegst pas over vijf jaar af. Als wij, met ons een heleboel Rotterdamse bouwbedrijven, het voor het zeggen zouden hebben, zouden we de Luchtsingel circulair opknappen. Een stuk goedkoper, door vergane stukken brug te vervangen door betere materialen. Wat mensen niet weten, is dat 80 procent van het hout prima is. Doe dat stelselmatig, en dan kunnen we spreken van een Luchtsingel 2.0.”
Eerder maakte OPEN Rotterdam al een reel over de Luchtsingel:
Dit bericht op Instagram bekijken