Onvrede over inkorting buslijn 44, RET verklaart zich: ‘Nieuwe lijn is grote vooruitgang’

De inkorting van buslijn 44, die Centraal en Zuidplein verbindt, heeft tot behoorlijk veel onvrede geleid. Rotterdammers balen van het vervallen van 8 bushaltes, want nu kunnen ze minder goed hun bestemming bereiken. Toch denkt het RET dat ze de juiste keuze hebben gemaakt: “We leggen een belangrijk stukje van de puzzel om meer mensen met het openbaar vervoer te laten reizen.”

Via social media reageerden Rotterdammers nogal verbaasd op de keuze van het RET om buslijn 44 in te korten. Wie bij een specifieke bushalte moet uitstappen, zit nu met de handen in het haar. De RET verklaart dat tegenover OPEN Rotterdam dat de inkorting het best is voor de stad. “Rotterdam groeit en dus reizen er meer mensen door de stad. Om in die behoefte te voorzien, is een buslijn met veel haltes en die achteraan aansluit in het almaar drukkere autoverkeer onvoldoende.”

De nieuwe buslijn is volgens de RET een stuk sneller en efficiënter. “Buslijn 44 kan over de vrije rijbaan in de Maastunnel, langs de files en is daardoor snel. Maar belangrijker nog: bus 44 kan ook vaker per uur rijden dan de vorige verbinding, daardoor meer mensen vervoeren en is bovendien betrouwbaarder.”

Alternatieven voor de vervallen bushaltes zijn te vinden op de borden bij de haltes, vertelt RET. “Er gaat een aantal buslijnen rijden via de Pleinweg en langs de andere haltes rijdt buurtbus 567 als vervanging. De buurtbus rijdt 1 keer per uur op maandag tot zaterdag tussen 09.00 en 17.00 uur en er is plaats voor maximaal 8 passagiers. Ook aan de noordzijde van het traject zijn er veranderingen.”

En degenen die hopen dat de oude buslijn 44 nog eens terugkeert, is er slecht nieuws. “De lijn is echt definitief. Bij het doen van aanpassingen in het lijnennet is het altijd een afweging tussen zo veel mogelijk mensen erop vooruit laten gaan en een acceptabele bereikbaarheid behouden op plekken waar reizigers er (enigszins) op achteruit gaan. Voor reizigers van Zuidplein en CS naar (de omgeving van) het Erasmus MC is de nieuwe lijn 44 een grote vooruitgang.”

Veel Rotterdammers balen toch wel van de inkorting van buslijn 44.