Bodemdaling is een groot probleem in Rotterdam, omdat de stad is gebouwd op een bodem van steeds verder inklinkend veen en klei. Veel huiseigenaren hebben hierdoor te maken met funderingsproblemen, scheuren, vochtoverlast en schimmel. Problemen die ze zelf vaak niet
kunnen oplossen. Het gaat om duizenden woningen. Bewoners wonen op een tijdbom. Hoe erg is het, en wat is de weg om hieruit te komen? Daarover gaat deze derde aflevering van Rotterdamse Grond.
We bezoeken twee wijken waar de overlast zichtbaar en acuut is: Bloemhof en Kralingseveer. Daar bezoeken we huiseigenaren in hun verzakkende woning, en we spreken mensen van de wijkraad. Deskundigen van het gemeentelijk funderingsloket laten zien wat de problemen precies zijn en welke ondersteuning de gemeente biedt. Zowel de huiseigenaren als ook woningcorporaties staan voor een dilemma: slopen en opnieuw terugbouwen of de fundering herstellen?
We spreken met Miriam Hoekstra, voorzitter van de Raad van Bestuur van Woonstad Rotterdam en met de wethouder van Klimaat, Bouwen en Wonen, Chantal Zeegers. Geoloog Ignace van Campenhout neemt ons mee in de winning van olie en gas onder Charlois. Is die winning medeoorzaak van de bodemdaling?
Rotterdamse Grond
In de vierdelige serie Rotterdamse Grond duiken we in de wereld onder onze voeten. Rotterdam is gebouwd op een bodem van veen en klei in een rivierdelta. De bodem speelt een belangrijke rol in de stad. Hoeveel leven zit er in en waarom is dat van belang? Kan de bodem al het regenwater aan? Is hij schoon genoeg om voedsel te verbouwen? En wat nu als we langzaam wegzakken omdat de bodem daalt? Kortom, als je wil zorgen voor een gezonde en leefbare stad, waarom moet je dan beginnen bij de bodem? Met deze bril en deze vragen neemt Tuinfluencer Eefje Peddemors je mee op een ontdekkingstocht door de stad.
De hele serie kijk je hier!