Inflatie aan moties in Rotterdamse raad volgens ‘kampioen moties 2022’ 50PLUS noodzakelijk

Partij 50PLUS heeft het afgelopen jaar 97 moties ingediend in de Rotterdamse gemeenteraad. Volgens fractievoorzitter Ellen Verkoelen verandert de politiek en is het tegenwoordig noodzakelijk. Eerder deze week werd bekend dat er in de Tweede Kamer een recordaantal moties is ingediend. En hoewel het in de Rotterdamse gemeenteraad geen recordjaar is, stijgt het aantal moties, met uitzondering van verkiezingsjaren, wel gestaag. Verkoelen: “Op deze manier ontstaat er debat en blijft er weerwoord.”

Door de gemeenteraadsverkiezingen in maart ligt het aantal moties dit jaar een stuk lager dan vorig jaar. In 2021 werden er namelijk nog 1.228 moties ingediend en dit jaar ligt dat aantal op 552. Maar, ter vergelijking, in 2014 waren het nog 298 moties. In krap tien jaar tijd is het aantal moties dus vier keer zoveel geworden. Bijna 100 moties van het afgelopen jaar waren van 50PLUS. Daarvan werden er echter maar 15 aangenomen. “Maar de kleine minderheid moet gehoord worden. Dat doen ze niet in Den Haag en niet in Rotterdam.”


Tabel: Aantal ingediende moties per partij in het rood en aantal aangenomen moties in het groen/blauw

‘Een nieuwe vorm van politiek’
Moties hebben voor Verkoelen een andere rol gekregen: “En dat zou niet zo mogen zijn, maar op deze manier kunnen ook kleinere partijen wel hun visie kenbaar maken. Anders wordt er gewoon niet voor geluisterd.” En hoewel het werkt voor 50PLUS, kost het wel ‘verschrikkelijk’ veel tijd tijdens bijvoorbeeld raadsvergaderingen. “Het duurt soms zeker wel een uur om te stemmen over al die moties. Je moet een lange adem hebben, maar wat moet ik anders? Het hoeft niet altijd leuk te zijn. De beste politiek is er wanneer er tegenspraak is.”

In juni van dit jaar, bij het aantreden van de nieuwe wethouders kwam Verkoelen al met in totaal 52 moties. “Aangeboden in een kalender voor elke week één. Wanneer er een motie wordt ingediend, dan moet de wethouder daar iets van vinden.”

‘Doelgroepenpolitiek’
De polarisatie in de samenleving zie je terug in de Tweede Kamer en de Rotterdamse raad. Iedere partij heeft zijn eigen doelgroep of niche. Toch gelooft Verkoelen dat er in beleid vanaf het begin af aan al een goede balans gevonden kan worden. Moties zijn tenslotte verzoeken aan wethouders om beleid aan te passen. “Als er zoveel verzoeken binnenkomen, dan moet je je afvragen of je je werk wel goed doet. Moties zetten de politiek op scherp. Én, niet te vergeten, de VVD en het CDA zijn inmiddels zelf ook doelgroepen geworden. Het mag wat dat betreft misschien nog wel meer zijn.”

Parlementair historicus en hoogleraar Bert van den Braak vertelt aan de NOS dat het gebruik van moties in de Tweede Kamer uit de hand loopt: “Dusdanig dat elke betekenis ervan verloren gaat. Kamerleden willen laten zien wat ze bereikt hebben en een motie is een betrekkelijk makkelijk middel om te scoren naar de eigen achterban en naar anderen.”