Ook kneiter-Rotterdamse humor op ICFR

Bij het International Comedy Fesitval Rotterdam (ICFR) denk je natuurlijk vooral aan een reeks optredens van buitenlandse komedianten. Die zijn er genoeg, maar gelukkig zijn er ook vertegenwoordigers van onze eigen Rotterdamse humor. Eén daarvan is Tim Hartog uit Charlois.
Afgelopen zaterdag had hij een drukke avond tijdens het ICFR. 010nu was bij een ‘line-up-show’ in Theater Walhalla. Tijdens het optreden van Hartog was duidelijk merkbaar wie in het publiek van Rotterdamse afkomst was en wie niet. “Soms hoorde ik mensen lachen in de zaal en dacht ik: oh dat zijn Rotterdammers, maar kon ik het zelf niet volgens,” aldus een bezoekster uit Noordwijk. Een Utrechter die met z’n vriendengroep naar Rotterdam was afgereisd om naar de voorstelling te kijken dacht er net zo over: “Ik vond het grappiger toen hij op algemenere onderwerpen overging.”

Wat is nou echte Rotterdamse humor?! Erg lastig te definiëren. Volgens Tim Hartog kenmerkt Rotterdamse humor zich door z’n enorme droogheid met cynische ondertoon. Het is natuurlijk bijna niet te voorkomen dat als een Rotterdamse comedian een thuiswedstrijd speelt er een megaharde grap over Amsterdammers gemaakt wordt: check de video!