Op pad met fotograaf en ‘hondenfluisteraar’ Joke Schut

Joke Schut is geselecteerd voor “De kracht van Rotterdam”, een wedstrijd waarbij twaalf professionele fotografen een wijk en een tijdvak toebedeeld krijgen waarbinnen zij ‘alledaags Rotterdam’ op onalledaagse manier vast moeten leggen.

De beste foto’s komen heel groot door de stad te hangen. De winnaar wordt gekozen door een vakjury en de deelnemer die de meeste stemmen krijgt op de website, wint de publieksprijs.

Joke heeft de wijken IJsselmonde en Beverwaard gekregen. Wij volgen haar als ze foto’s gaat maken tussen 22:00 en 0:00 uur. Ze heeft ervoor gekozen om honden en hun eigenaren te fotograferen, maar dat blijkt niet zo makkelijk. Het vinden van modellen is één, maar om ze ook nog eens tegelijkertijd in de lens te laten kijken, daar komt nogal wat bij kijken. Gelukkig heeft ‘hondenfluisteraar’ Joke veel ervaring met het fotograferen van viervoeters. En in het pikkedonker lukt het haar om Isis, Flash, Jerome en Misha samen met hun baasjes voor hun deur te vereeuwigen, in het opvallend groene Beverwaard.

Waarom zou Joke moeten winnen? “Dat vind ik heel moeilijk, maar ik denk omdat ik de puurheid laat zien. De doodnormale Rotterdammer en niet die extravagante persoon. Het zijn echt gewoon normale mensen, en ik denk dat je het meest reële beeld ook daardoor krijgt. Natuurlijk, ik creëer, ik bepaal wat je te zien krijgt, dus in zekere zin zit er geen waarheid in, maar ik denk wel zo goed als het kan: ‘What you see is what you get’. Enne, volgens mijn is dat lekker Rotterdams…”