Op pad met Ruud Spruit van Beverwaardigheden: ‘Elke dag werken aan een beter Beverwaard’

Aan de Keverborgstraat in Beverwaard woont de 64-jarige Ruud Spruit. In zijn eentje runt hij Beverwaardigheden. Een online wijkkrant die ook ‘es iets positiefs wil brengen over Beverwaard. De wijk heeft volgens Ruud namelijk een onterecht slecht imago. “Maar dan de moeten mensen daar zelf ook een beetje aan meewerken.”

Samen met zijn vrouw woont hij hier en werkt hij als buschauffeur voor de RET. De kinderen zijn inmiddels het huis uit en naast de judovereniging, daarover later meer, is Park Schinnenbaan achter het huis zijn favoriete plek. Met name door de inmiddels enorme en ‘schitterende’ Salixen die er staan. Deze zijn eind 1990 geplant, net toen Ruud en zijn vrouw hier gingen wonen. “Echt mooie bomen.”

‘Bewustwording’
Tijdens onze wandeling met Ruud vertelt hij over Beverwaardigheden. Naast positieve berichtjes, probeert hij een kleine community op te bouwen en de mensen iets bij te brengen: “Een beetje bewustwording over hoe bijvoorbeeld de buitenruimte werkt. Als mensen vragen hebben over de sloot hier dat ze dan bij het waterschap of de gemeente terecht kunnen.” Ruud vertelt dat de website aardig goed wordt gelezen en ziet het ook wel een beetje als zijn ‘journalistieke missie’.

Door zijn werk als buschauffeur komt Ruud ook in andere delen van Rotterdam. Vooral in het zuiden richting Ridderkerk of Dordrecht. Daarom verschijnen er ook weleens berichten over bijvoorbeeld IJsselmonde: “Dat is denk ik ook mijn kracht dat ik zie waar dingen gebeuren doordat ik er dagelijks kom.”

‘Een beetje judoën’
Daarnaast komt Ruud dus ook graag bij de plaatselijke judovereniging. “Een leuke club die naar de Beverwaard moest verhuizen en waar ik nu ook een beetje hand- en spanddiensten doe. Ik judo een beetje mee en probeer de kinderen een beetje respect bij te brengen.” Verder doet hij daar, natuurlijk, ook het digitale werk en foto’s plaatsen op de website.
Ruud is erg blij met z’n baan bij de RET. Hij kan Beverwaardigheden en de judoclub erbij blijven door de ‘leuke regelingen voor de wat oudere medewerkers’. Ruud: “Als ik ooit een keertje de deur hier achter mij dichttrek, dan zal het wel over zijn. Maar, voorlopig ga ik er nog lekker mee door.”

Deze reportage is gemaakt tijdens onze wekelijks bezoek in wijkcentrum De Focus in Beverwaard. De komende week zijn we daar nog één keer te vinden. Dus, heb jij een tip of een verhaal? Kom dan vooral eventjes langs.