Op Pasar Malam XL in Ahoy kijkt men voorzichtig naar de toekomst

De Pasar Malam XL die afgelopen paasweekend in Ahoy plaatsvond, is de grootste van Nederland. Waar de Indische en Molukse markt vooral om bekend staan is natuurlijk het eten en misschien toch ook wel het vleugje weemoed voor een wat oudere generatie.Toch lijkt er meer aandacht te komen voor (en van) een jonge generatie Indische, Indonesische en Molukse Nederlanders.

Zo’n 200 stands telt de XL-editie van de Pasar Malam. Voor het gemak heeft Ahoy er nog een tweede zaal bij gegooid om ze allemaal te kunnen huisvesten. Beide zalen met hun eigen podium, want geen Pasar Malam zonder Indo-rock en Tante Lien.

Dat podium is dit jaar ook bedoeld voor Garuda & K1indo, twee broers met Indische roots die aanstekelijke hiphop maken, waarbij het moeilijk is stil te blijven staan. Met het groter worden van het festival lijkt er dus ook plaats te zijn voor meer variatie. Zo stond de eerste dag van het festival geheel in het teken van de Molukse gemeenschap en zijn er steeds meer Molukse stands te vinden. Ook zijn er stands die meer gericht zijn op jongeren, zoals Indo’s Be Like, dat ooit begon met internet memes over de Indische cultuur, maar ondertussen haar eigen merchandise heeft, wat erg populair is.

Dat de Indische gemeenschap erg actief is blijkt ook uit het initiatief om een tv-omroep te starten gericht op deze gemeenschap. In de stand van omroep Bersema worden driftig leden geworven om het bestaansrecht, uitzenden op de landelijke televisie, te behalen.

Voor een stokje saté kambing kan men uiteraard nog gewoon terecht.