Op zoek naar 1000 soorten dieren en planten tijdens BioBlitz: ‘Verborgen wereld laten zien’

Foto Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Foto Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Ter ere van de Internationale Dag van de Biodiversiteit (22 mei) wordt er een heuse BioBlitz georganiseerd in de stad. Deze vindt plaats op zondag en maandag 21 en 22 mei. Het doel van deze Blitz is het onderzoeken van de natuur in de stad en het in kaart brengen van zo veel mogelijk planten en dieren. Met als hoofddoel meer dan 1000 verschillende soorten spotten.

De stad en de natuur. Het zijn twee werelden die vaak worden gescheiden. Anne van Hazel van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, organisator van de BioBlitz, beaamt deze gedachte: “Mensen denken dat de natuur zich buiten de stad afspeelt, en dat de stad puur een omgeving voor de mens is. Maar niets is minder waar. Voor de natuur is de stad ook gewoon een ecosysteem waarin heel veel dieren en planten te vinden zijn.”

In Rotterdam krioelt het bijvoorbeeld van de dieren: van de Libellula quadrimaculata (een libelle) tot de Gryllotalpa gryllotalpa, oftewel de veenmol (zie onderstaande foto). Beestjes die misschien niet zo snel opvallen in de betonnen jungle die Rotterdam heet, maar er wel degelijk zijn. “Het is een verborgen wereld die we door middel van deze actie zichtbaar willen maken.

Foto Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Iedereen kan mee zoeken
Het Natuurhistorisch Museum organiseert zondag en maandag meerdere publieksactiviteiten waarin de diverse flora en fauna wordt onderzocht in de stad. Zo kunnen mensen op vogeltocht in het Essenburgpark en worden er maandagavond vleermuizen gezocht in het Zuiderpark.

Het uiteindelijke doel is het spotten van meer dan 1000 verschillende soorten dieren en planten. Via een speciale app kan iedereen een foto maken van een dier of plant en deze wordt dan automatisch geregistreerd in de digitale zoektocht.

Naast dat Anne van Hazel hoopt dat de 1000 soorten wordt aangetikt, gaat het haar nog meer om de gedachte achter de actie: “Het is gewoon heel belangrijk. Mensen beseffen niet wat voor enorme diversiteit aan leven we hebben in de stad.”

De huidige tussenstand is hier te volgen.