Rotterdammers leren vanaf zaterdag 18 maart hoe zij hun familiegeschiedenis kunnen opzoeken in de Centrale Bibliotheek. In een reeks workshops met als titel; Ontdek je Roots, helpt het Centrum voor familiegeschiedenis (het CBG) ze op weg. Rotterdammers met culturele wortels in Nederland en/of in voormalige koloniën van Nederland, krijgen hierbij de tips en tricks die ze nodig hebben om hun geschiedenis in kaart te brengen.
Verhalen van de stad: het koloniaal- en slavernijverleden van Rotterdam
De workshop reeks is een onderdeel van het Bibliotheek project: Verhalen van de stad: het koloniaal- en slavernijverleden van Rotterdam. Dit project is opgezet vanuit de visie dat je jezelf goed leert kennen als je je geschiedenis weet. Veel Rotterdammers hebben wortels in andere landen en werelddelen. Het koloniale- en slavernij verleden is niet alleen een deel van de geschiedenis van deze stad maar ook van veel Rotterdammers zelf. Door aandacht te geven aan deze periode in de geschiedenis brengt de Centrale Bibliotheek verhalen van Rotterdammers in beeld. Ook worden de verhalen, middels dit project, gedeeld waarbij de Bibliotheek een plek voor ontmoeting en gesprek blijft. Daarnaast wordt ingezet op het realiseren en uitbreiden van de bestaande collectie van de Bibliotheek.
In samenwerking met de gemeente zijn er dit jaar ook tien gastcollectioneurs uitgekozen die een link hebben met het koloniaal verleden. Door het aandragen van hun eigen collectie/expositie vertellen zij over hun verhaal, geschiedenis en identiteit. Deze collecties worden toegevoegd aan de bestaande verzameling van de Bibliotheek. Verder worden er educatieve en culturele programma’s aangeboden die gelinkt zijn aan dit thema. De workshopreeks is er hier een van.
Workshopreeks Ontdek je Roots
Het stadsarchief en de bibliotheek hebben de experts gevraagd om de workshopreeks uit te voeren. Dit is het CBG, Centrum voor familiegeschiedenis. De eerste workshop richt zich op het beginnen van je zoektocht. De workshops die hierna volgen zijn meer gericht op specifieke gebieden en bronnen.
Wat hoopt de Centrale Bibliotheek de Rotterdammers mee te geven door het aanbieden van deze workshop reeks? Aarti Bajnath, specialist digitale collectie: ‘Ik ben zelf een Surinaams- Hindostaanse Rotterdammer, door dit project zijn er bij mijzelf ook vragen ontstaan over mijn familie geschiedenis. Ik hoop dat de deelnemers de tips en tools krijgen die ze nodig hebben om te beginnen met het zoeken naar hun eigen familiegeschiedenis. En dat de bibliotheek als toegankelijke en laagdrempelige plek dient om een goede start te kunnen maken.’
Zelf wortel graven
De eerste workshop geeft een inleiding over hoe je de zoektocht begint. Voor de Rotterdammers die hier niet bij kunnen zijn geeft Barbara Boender, hoofd publieksbereik van het CBG, wat tips om zelf aan de slag te gaan.
Barbara geeft aan dat je het beste kunt beginnen bij de eerste bron; de familieleden die je nog hebt. Zij kunnen je alles vanuit eerste hand verhalen vertellen. Mocht er veel sprake zijn van familieleden die liever zwijgen dan zijn er organisaties zoals Tracing your Roots (voor Rotterdammers met wortels in Indië/Indonesië) die je verder kunnen helpen.
Stap 1: Ga in gesprek met vaders, moeders, tantes, ooms en oma’s, opa’s. Daarnaast geeft Barbara aan dat de familienamen erg belangrijk zijn om bij te hebben. Je kunt ook een persoonskaart aanvragen; hierop staan al drie generaties van je familie uitgewerkt.
Stap 2: Dus schrijf alle namen van je familieleden zo compleet mogelijk op. Verder kun je, binnen Nederland, al heel veel informatie digitaal vinden; denk hierbij aan het stadsarchief, het nationaal archief of websites zoals wie is wie.
Stap 3: Zoek de informatie digitaal op en/of bezoek een archief.
Tot slot vragen we Barbara waarom het zo belangrijk blijft voor veel Nederlanders om zich te verdiepen in hun eigen familiegeschiedenis. Het kennen van je eigen geschiedenis werkt, volgens haar, identiteitsversterkend. Het kan bijdragen aan een gevoel van trots. ‘Het geeft je een gewortelde plek in de grote (wereld) geschiedenis , zo leer je hier ook meer over’, aldus Boender.
Hier vind je een stappenplan va het CBG waarmee je kunt beginnen.
Hier vind je informatie over de workshopreeks.
De workshopreeks is een initiatief van de Centrale Bibliotheek Rotterdam in samenwerking met het Stadsarchief Rotterdam. De reeks loopt van maart tot eind november 2023.