Series van OPEN Rotterdam/
OPEN over de Bogen

Het staat er al jaren min of meer ongebruikt bij, het dak van de Hofbogen. Maar daar komt verandering in. In 2025 start de aanleg van het park en eind 2027 moet het klaar zijn. Voordat het zover is, zorgen het O. Festival for Opera. Music. Theatre. in samenwerking met de Rotterdamse Dakendagen ervoor dat je nog een keer over de bogen kan. In de vierdelige serie OPEN over de Bogen gaan we in gesprek met huidige gebruikers en bewoners rondom de Hofbogen en horen we hun verhalen.

Aflevering 4

Ze zijn een van de ‘bewoners’ van de Hofbogen; Cult North, een initiatief dat zich richt op ontwikkeling van creatief talent. Shaka Bediako (23), mediamaker en coach bij het initiatief, ziet de komst van een park, boven op hun dak, als een mogelijk positieve ontwikkeling.

Aflevering 3

In 2025 moet het gebeuren, de aanleg van het Hofbogenpark. Maike van Stiphout en Fred Booy, zijn samen met hun bureau DS Landschapsarchitecten, verantwoordelijk voor de flora en fauna op het toekomstige dak. “Ik denk dat het een fijne plek wordt om rustig te zitten, maar ook een plek om je kindje mee te nemen en te laten spelen in het water”, vertelt Maike.

Aflevering 2

De Hofbogen lopen dwars door drie wijken in Rotterdam Noord. Met de komst van een nieuw stadspark boven op de bogen staan de huidige gebruikers van de Hofbogen voor de nodige veranderingen. In de tweede aflevering van de serie OPEN over de Bogen zoeken we dat uit.

Aflevering 1

Meegenomen door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog, gevonden na de val van de muur in Oost-Duitsland en nu weer in Rotterdam om te shinen op de Hofbogen. De ZHESM, de trein die oorspronkelijk in 1908 over de Hofpleinlijn reed, heeft het niet makkelijk gehad. Momenteel wordt hij gerestaureerd om terug te keren naar zijn oorspronkelijk plek bij de Heer Bokelweg, op het dak van de Hofbogen. Hier is een twee kilometer lang dakpark in de maak op het tracé van de oude Hofpleinlijn.

Aflevering 4…

Aflevering 3…

Aflevering 2 …

Aflevering 1…