OPEN Rotterdam blijft de lokale omroep

OPEN Rotterdam blijft nog eens vijf jaar de lokale omroep van de Rotterdammers, dit heeft het Commissariaat voor de Media afgelopen week besloten en volgt hiermee het advies van de Gemeenteraad van Rotterdam op.

Burgemeester Aboutaleb: “Ik ben verheugd dat het Commissariaat voor de Media het advies van de Gemeenteraad heeft overgenomen en dat hiermee OPEN Rotterdam ook komende vijf jaar de Rotterdammers kan bijstaan met lokale onafhankelijke journalistiek. De lokale omroep is belangrijk voor een goede informatievoorziening, toegankelijk en dichtbij.”

Marianne van den Anker, bestuursvoorzitter OPEN Rotterdam: “Het is een kroon op het werk van de afgelopen jaren en een erkenning voor de noodzaak van een eigen lokale omroep die in deze tijden van nepnieuws onafhankelijk, journalistiek, verantwoord en écht Rotterdams nieuws brengt.”
 

OPEN Rotterdam is vanaf 2013 de publieke omroep van Rotterdam, werkt cross mediaal, hyperlokaal en positief kritisch volgens de visie van de constructieve journalistiek. OPEN Rotterdam werd in 2017 uitgeroepen tot de beste Lokale Omroep van Nederland, nadat de omroep al in 2015 en vervolgens ook in 2016 genomineerd was voor deze prijs. Het won in 2017 eveneens de Nieuwsaward voor de reportagereeks Stem uit de wijk. Recent nog is OPEN Rotterdam genomineerd voor de Award Constructieve Journalistiek voor haar transparante, opbouwende, uitdagende en activerende verslaggeving rondom de Gemeenteraadsverkiezingen.

Basisbudget
Lokale omroepen worden bekostigd door de gemeente, zo ook in Rotterdam. Voorheen werd de omroep nog betaald uit de zogenaamde UPC-gelden. Nu bekostigt de Gemeente Rotterdam voor het eerst sinds tijden de lokale omroep uit de eigen begroting. De Gemeenteraad heeft voor de komende vijf jaar het basisbudget teruggebracht met 25%.

MoRe Rotterdam
Een van de belangrijkste speerpunten is dat OPEN Rotterdam komende periode nog meer Rotterdamse mediatalenten gaat opleiden om als mobiele reporters in hun eigen wijken het hyperlokale nieuws zichtbaar te maken voor alle Rotterdammers. Het eerste MoRe (mobiele reporter) team is sinds zomer 2017 actief in Prins Alexander. OPEN Rotterdam streeft ernaar deze concessieperiode in alle wijken MoRe teams te hebben. 
 
Bekijk hier ons meerjarenbeleidsplan 2018-2023.