OPEN Rotterdam de Lokale Omroep van het Jaar 2017

OPEN Rotterdam is door de vakjury van de Lokale Omroep Awards onder leiding van Toine van Peperstraten verkozen tot de Lokale Omroep van het Jaar 2017. De reportageserie Stem uit de Wijk rondom de Tweede Kamerverkiezingen is bekroond met de Award Nieuws.
   

OPEN Rotterdam was dit jaar genomineerd in alle vijf de categorieën en voor de derde keer op rij voor de Lokale Omroep van het jaar 2017.  Die categorieën zijn Innovatie (MoJo), Presentatietalent (Farzana Alladin), Video (I.N.D.O., programmaserie), Nieuws (Stem uit de Wijk, reportageserie over de Tweede Kamerverkiezingen) en Audio (FunX Jouw Stad Rotterdam). 
OPEN Rotterdam is sinds 2013 de lokale omroep van Rotterdam. Het nieuws van de Rotterdammers is leidend, net als de kanalen die ze gebruiken om op de hoogte te blijven. Middels marktonderzoek, kennisuitwisseling en monitoring van de cijfers beweegt OPEN Rotterdam mee in de ontwikkelingen in mediagebruik, journalistiek en techniek. Recent heeft OPEN Rotterdam de officiële aanvraag ingediend bij het Commissariaat voor de Media om ook voor de tweede periode van 2018- 2023 de aanwijzing te krijgen tot lokale omroep van Rotterdam.

Uit het juryrapport Lokale Omroep van het Jaar 2017
“De jury vindt OPEN Rotterdam de meest originele omroep en blijft onder de indruk van hun mobiele journalistiek en de burgerjournalisten die zij opleiden in de wijk. Ook worden de kijkers op een goede manier betrokken bij de programma’s.
De manier waarop de programma’s worden gemaakt is de journalistiek van de toekomst.
Ze voelen de Rotterdamse veelzijdige samenleving geweldig aan. OPEN is een echte Rotterdamse omroep.
OPEN Rotterdam is dé trendsetter in lokaal omroepland. Dit heeft de sector nodig en daarom wil de jury dit beloond zien door de Lokale Omroep van het Jaar te maken.”

Marianne van den Anker, bestuursvoorzitter OPEN Rotterdam
“Het wordt spannend de komende periode omdat de Gemeenteraad moet beslissen met hoeveel budget OPEN door mag en welke positie we krijgen. Ik hoop dat deze Award ook helpt dat iedereen zegt handen op elkaar, we zijn er trots op, laat OPEN verder vliegen en verder rollen.”

Ap van der Pijl, voorzitter PBO
“Dat het een waardering is voor de scherp keuzes, beperkt budget maar ongelooflijk veel enthousiasme. Ik mag hopen dat het ook beloond wordt voor de komende jaren, want we zijn nog lang niet klaar.”

Bert Klaver, directeur-bestuurder RTV Rijnmond
“Een geweldige prestatie en wat het gaat betekenen voor de toekomst, kan je alleen maar verder uitbouwen met wat jullie tot nu toe al gedaan hebben.

– – – – – 

OPEN Rotterdam wint met Stem uit de Wijk de Award in de categorie Nieuws.
Voor deze journalistieke special zaten twee verslaggevers zes weken lang ‘ondergedoken’ in de Rotterdamse wijken Noord en IJsselmonde om te peilen wat daar leeft onder de Rotterdammers. Ze hebben dit alles gedraaid volgens de Mobiele Journalistiekmethode. Zichtbaar wordt gemaakt wat de Rotterdammers in deze wijken belangrijk vinden, het wordt gedeeld met alle Rotterdammers en het wordt besproken met de Rotterdamse politici.
 
Juryrapport over Stem uit de Wijk
“Stem uit de Wijk geeft inwoners van Rotterdam door deze aanpak ook echt een stem. De jury kijkt nu al uit naar de manier waarop OPEN volgend jaar de gemeenteraadsverkiezingen zal verslaan.”

– – – – –

De jury van de Lokale Omroep Awards 2017 bestaat uit
Voorzitter Toine van Peperstraten (presentator FOX Sports, SBS6 voetbal), Jurre Bosman (directeur NPO Radio), Mezen Dannawi (NPO, Strategie en Beleid), Sieb Kroeske (docent Radiomanagement Hogeschool InHolland), Noël Lebens (wethouder Sittard-Geleen, ambassadeur lokale omroep namens VNG), Frits Lintmeijer (Adviseur strategie, organisatie, communicatie, politiek), Alexander Pleijter (onderzoeker journalistieke innovatie en docent online journalistiek Universiteit Leiden) en Annelies van Santen (OOG, de Lokale Omroep van het Jaar 2016). 

De Lokale Omroep Awards
De Lokale Omroep Awards zijn een initiatief van de OLON, koepelorganisatie van lokale omroepen in Nederland. De vakjury, met als voorzitter Toine van Peperstraten, heeft bij de selectie vooral erop gelet dat de omroep dagelijks op meerdere platforms nieuws brengt, vernieuwende formats maakt en talenten opleidt.