Achttien- tot twintigjarigen, die tijdens corona nauwelijks zijn uitgeweest, zijn niet allemaal even goed de hoogte van de sociale normen die gelden tijdens uitgaan, meldt het Trimbos Instituut. Ze kennen hun eigen grenzen op het gebied van alcohol en drugs niet. Hierdoor kan er ruzie ontstaan tijdens het uitgaan of verandert een club in een ware peuterspeelzaal.
De sociale normen van jongeren zijn de afgelopen jaren veranderd. Volgens het Trimbos Instituut kennen jongeren de sociale normen van alcoholgebruik in niet, omdat ze normaal gesproken leren van de normen van de wat oudere uitgaanders. Dit kon de afgelopen jaren vanwege de lockdown niet.
Jongeren zijn ook niet gewend om in een drukke en volle uitgaansgelegenheid te zijn met harde muziek, veel mensen en felle lichten. In combinatie met alcohol kan dit ervoor zorgen dat jongeren overprikkeld raken en dit kan leiden tot agressief gedrag en irritaties. Een medewerkster van de Metropole café NRC merkt het verschil maar al te goed: “Sinds corona merk ik een groot verschil in hoe jongeren zich gedragen. Vooral in de Witte de Withstraat. Dit uit zich in meer drinken, agressiever zijn richting anderen en momentopnames filmen en delen op TikTok, waardoor snel misverstanden kunnen ontstaan.”
Barpersoneel
Niet alleen jongeren, maar ook het huidige barpersoneel weet (vaak) niet hoe ze met bepaalde situaties om moeten gaan. Door de coronacrisis is een groot gedeelte van het ervaren barpersoneel opgestapt en hierdoor moet kampen de horeca met een groot tekort aan personeel. Daarom worden steeds vaker onervaren medewerkers aangenomen. Dit is zorgwekkend, want het is van belang dat het horecapersoneel hulp kan bieden en waar nodig en bezoekers buiten kan zetten. “Bij ons werken alleen werknemers uit Spanje en Oekraïne. Zij hebben hele andere normen en waarden dan wij in Nederland hebben – ze kunnen situaties goed inschatten waardoor er op tijd hulp is en situaties niet verder escaleren. Dit gaat altijd goed”, aldus café NRC.