OPEN vraag: Moet Keti Koti een officiële feestdag worden?

De burgemeesters van de vier grote steden vragen de regering om Keti Koti uit te roepen tot officiële feestdag. In een brief naar de kamercommissie voor Buitenlandse Zaken stellen gemeenten Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht voor om het slavernijverleden jaarlijks te herdenken. Wij vragen Rotterdammers in Delfshaven wat zij hiervan vinden.

“Ik weet eigenlijk niet goed wat die dag is, dus misschien moet er meer aandacht voor komen”, vindt een voorbijganger. “Ik vind dat je er in de media te weinig over hoort.” Een andere Rotterdammer is juist van mening dat de slavernij herdacht moet worden, maar er niets te vieren valt. Volgens een winkelier kun je beter niet stilstaan bij negatieve gebeurtenissen. “Zo blijf je eraan denken. Gebeurd is gebeurd, dus je kunt het beter vergeten.”

Op 1 juli wordt in Suriname en op de Nederlandse Antillen ieder jaar Keti Koti gevierd. Keti koti betekent “kettingen gebroken” in Sranantongo, een taal die in Suriname wordt gesproken. Op deze dag wordt de slavernij herdacht, nadat deze op 1 juli 1963 officieel werd afgeschaft.