OPEN Vraag: wat vinden Rotterdammers van de mondkapjesplicht?

Iedereen die een publieke binnenruimte bezoekt, moet sinds vandaag een mondkapje dragen. Dit geldt voor bezoekers van winkels, musea, theaters, concertzalen en scholen. Maar wat vinden de Rotterdammers van de mondkapjesplicht?

“Ik vind het wel goed dat de mondkapjesplicht er nu is, maar ik vind het wel lastig ademhalen,” vertelt een bezoeker van het winkelcentrum. Niet alleen deze voorbijganger heeft last van de mondkapjes, ook een geïnterviewde scholier blijkt de aangescherpte maatregelen in de praktijk lastig te vinden. “Wanneer ik op school ben moet ik alleen in de hallen een mondkapje op en in het klaslokaal mag die af, maar dat verschilt per leraar.” Vertelt de leerling.

De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van boven de dertien jaar en dus bijvoorbeeld, in de meeste gevallen, niet voor leerlingen van de lagere school. Voor leraren vraagt dat soms om oplettendheid. “Ik geef les aan kinderen in groep 3, dus ik gebruik hem dan. Maar ik blijf wel alert natuurlijk, de kinderen hebben snotneusjes of zitten met de hand in de mond,” vertelt een lerares van een basisschool.