Opkoopverbod vanwege ‘schaarste en verminderde leefbaarheid’ in 16 Rotterdamse wijken

verkamering Kralingen Adamshofstraat

Gemeente Rotterdam voert per 1 januari 2022 een opkoopverbod in in zestien Rotterdamse wijken. Daarmee wil de gemeente het opkopen en doorverhuren van woningen in deze wijken ten einde brengen en starters een grotere kans geven op de woningmarkt. Het opkoopverbod geldt voor woningen onder de €355.000,-.

Het verbod gaat gelden in wijken die door de gemeente zijn geselecteerd op basis van schaarste van woningen en de leefbaarheid. Dit zijn Bergpolder, Blijdorp, Bloemhof, Carnisse, Groot IJsselmonde, Het Lage Land, Hillegersberg-Zuid, Hillesluis, Kralingen-Oost, Kralingen-West, Middelland, Nieuwe Westen, Oud-Mathenesse, Oud-Charlois, Rubroek en Tarwewijk. Hier zou volgens Gemeente Rotterdam de leefbaarheid onder druk staan, onder meer door de korte verhuring van de huizen, waardoor er minder contact tussen de bewoners is. Ook zijn dit de wijken waar de Gemeente naar eigen zeggen veel misstanden in wonen tegenkomt, zoals prostitutie, hennepteelt en overbewoning.

Ekin Yazbahar-Sonmez, woordvoerder van wethouder Kurvers (Bouwen, wonen en energietransitie gebouwde omgeving), geeft aan dat het nog onduidelijk is of er een waterbedeffect zal zijn naar de wijken waar het verbod niet geldt: “We houden de ontwikkelingen in de wijken goed in de gaten. Pas in de loop van 2022 weten we of en waar er sprake is van een waterbedeffect. Indien nodig breiden we de opkoopbescherming dan uit.” Ook geeft Ekin drie redenen waarom het verbod niet in een keer is ingevoerd in de gehele stad; de gemeente wil niet de hele stad in een keer ‘dichttimmeren’ zonder zicht te hebben op de mogelijke consequenties. Ten tweede mag de gemeente volgens de wet alleen een dergelijk verbod als deze per gebied invoeren met duidelijke beargumentering per wijk. Als laatst vindt de gemeente de beschikbaarheid van middenhuurwoningen ook belangrijk.

Volgens de woordvoerder zal de handhaving van het opkoopverbod niet al te lastig zijn. “Het verbod en de uitzonderingen zijn overzichtelijk. Daar is niet mee te sjoemelen. Tegen illegale verhuur gaan we hard optreden,” aldus Ekin Yazbahar-Sonmez. De verhuur zal gecontroleerd worden met datagestuurde controles. Bij overtredingen kunnen boetes oplopen tot € 21.750,-.

In juni dit jaar gingen we langs in Kralingen-West, waar de bewoners veel overlast ervaren door de hevige verkamering van de woningen en daardoor vele studenten in de wijk. In Kralingen-West en vijf andere wijken gold dit jaar al een verkamerverbod, maar die werd niet altijd even goed gehandhaafd. Wanneer er gezinnen, veelal door de overlast, uit de wijk vertrokken, werden die woningen alsnog verbouwd naar studentenflats. Hieronder zie je de reportage die wij toen maakten.