Oplossing bestrijding Coronavirus ligt mogelijk in ijskast Erasmus MC

Tien wetenschappers van het Erasmus MC en de Universiteit Utrecht vonden een antilichaam tegen COVID-19, oftewel het Coronavirus. De wetenschappelijke publicatie ligt voor beoordeling klaar bij het toonaangevende vaktijdschrift Nature.
De mogelijke “oplossing” tegen het coronavirus lag al enige tijd in de ijskast op de tiende verdieping van het Erasmus MC. Het antilichaam zou kunnen helpen bij de opsporing en preventie van de corona-infectie. Het werkzame antilichaam is een wereldprimeur.

Het project startte zo’n 15 jaar geleden als “hobbyproject” om te kijken of zij menselijke antilichamen konden maken in muizen. “Samen met de afdeling Viroscience hierboven en de afdeling Virologie Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht kwamen we in een Europees project terecht: ZAPI (Zoonosex Anticipation and Preparedness Initiative, red.), vertelt hoogleraar Frank Grosveld aan het Erasmus Magazine. Het doel was om antilichamen te ontwikkelen tegen MERS, SARS en nog een coronavirus uit Hongkong (OC-43). “In dat project hadden we antilichamen gevonden die kruisreageerden met die drie verschillende virussen om te voorkomen dat ze nog kunnen infecteren”, legt Grosveld uit. Het project was dus in eerste instantie niet begonnen als oplossing voor het coronavirus dat zich nu de rondte doet, maar kan wel oplossing bieden.

Grosveld en zijn collega’s proberen een farmaceut aan boord te krijgen, die eventueel het antilichaam op grote schaal kan produceren als medicijn. “Ook willen we het antilichaam, naast de ontwikkeling als medicijn, gebruiken om een diagnostische test op te zetten: eentje die iedereen gewoon thuis kan gebruiken zodat mensen makkelijk weten of ze een infectie hebben of niet.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat