Hoe heeft het kunnen gebeuren dat zo’n belangrijke maatschappelijke organisatie voor Rotterdam als Dona Daria failliet heeft kunnen gaan? Dat wil de oppositie maar al te graag weten van de wethouder tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag.
Eind januari maakte Dona Daria bekend de financiën niet meer rond te krijgen en vroeg faillissement aan. De Rotterdamse stichting zette zich sinds 2006 in voor vrouwen en vrouwenrechten en heeft verschillende acties en campagnes opgezet. Dona Daria was onder andere verantwoordelijk voor het welzijnswerk in Rozenburg en betrokken bij zorg- en wijkrestaurants, diversiteit en preventie van huiselijk geweld.
Maar aan dat alles komt nu, met het faillissement van de stichting, een einde. Hoe het nu verder moet met alle projecten waar Dona Daria zich mee bezighield, is halverwege maart nog steeds niet helemaal duidelijk. Wel is volgens de oppositie het laatste woord over het faillissement van Dona Daria nog niet besproken.
Larissa Vlieger van GroenLinks Rotterdam noemt het “onvoorstelbaar” dat het zover heeft gekomen. “Verbazing en ongerustheid voeren de boventoon. Deze legacy mag niet verloren gaan”, klinkt het vanuit Vlieger. Al helemaal niet in tijden waarin de helft van de explosies in onze buurten relatiegerelateerd zijn, vult Merel Vogelaar van PvdA Rotterdam aan. “En in het jaar waarin we juist de Rotterdamse vrouw vieren.”
Maar wat de oppositie vooral wil weten is, waarom de raad niet op tijd is geïnformeerd. “Dit had niet mogen gebeuren. Waarom is er niet sneller hulp gekomen? Dingen gaan fout en wij weten van niets. Daarom willen wij weten hoe dit heeft kunnen gebeuren, want zo’n maatschappelijke organisatie kan toch niet zomaar onder onze neus verdwijnen?”, vraagt Vlieger aan de wethouder.
Wat er precies is mis gegaan en hoe het zover heeft kunnen komen, dat kan nog niemand zeggen. Daar is een curator op dit moment mee bezig. “Maar dat de gemeente dat ook niet weet, dát is het probleem.”
Verantwoordelijkheid niet enkel bij de gemeente
Dat de gemeente iets te verwijten valt, dat ziet Fatih Elbay van D66 anders. “Dona Daria heeft ontzettend goede daden gepleegd, maar sinds 2020 is er niets financieel verantwoord. We weten helemaal niks, over de cijfers, over de situatie. Hoe kan je besturen zonder te weten hoe je ervoor staat?”
Ook Naoufal Akhabat van DENK sluit zich hierbij aan: “We beseffen ons als de gemeente dat we verantwoordelijkheid hebben voor het sociale weefsel in onze stad, maar deze verantwoordelijkheid rust niet enkel en alleen op de gemeente.” Volgens Akhabat is de gemeente ook niet nalatig geweest met het uitstrekken van subsidies en zijn er eind vorig jaar meerdere gesprekken geweest om na te denken over de plannen en scenario’s van Dona Daria.
Geen signalen over financiële zorgen
Het probleem ligt hem vooral in dat het uitbrengen van een financiële rekening niet verplicht is. “Er zijn signalen nodig van financiële zorgen van de betreffende organisatie om als gemeente de rekeningen op te vragen. Er is wel een hulpvraag gesteld, maar voor de rest zijn er geen financiële zorgen geuit”, legt wethouder Faouzi Achbar uit.
De hulpvraag die Dona Daria had, ging erover of de gemeente op tijd de rekeningen met het subsidiegeld zou willen betalen. “We hebben dat gecheckt en die rekeningen hebben we altijd op tijd betaald. Dus het faillissement is in ieder geval niet gekomen door te laat betaalde rekeningen.” Ook heeft de gemeente een betalingsregeling opgesteld, toen Dona Daria bij hen aanklopte vanwege een betalingsachterstand met de huur.
Pas in eind januari van dit jaar kreeg de gemeente een globaal financieel beeld met elk jaar de oplopende verliezen. De snelheid waarmee het bestuur besloot om faillissement aan te vragen, verraste de wethouder ook. “Ook ik had echt wel willen kijken naar andere scenario’s, maar daar ga ik niet over. Daar gaat zo’n bestuur van een organisatie over en die heeft gekozen voor faillissement. Dat is spijtig, maar dit is wel het resultaat op dit moment waar het mee moeten doen.”
Voor nu is het vooral wachten op het verslag van de curator, sluit Achbar af. Deze wordt eind april verwacht.