Oproep tot meer coronasteun: “Gemeente, kijk eens wat meer om naar kleine culturele organisaties in de stad”

Oproep tot meer coronasteun: “Gemeente, kijk eens wat meer om naar kleine culturele organisaties in de stad”

Leeszaal West doet een oproep tot coronasteun voor kleine culturele ontmoetingsplekken. De gemeente Rotterdam heeft in totaal 12 miljoen euro ontvangen van het Rijk om dit jaar cruciale delen van de lokale culturele infrastructuur te ondersteunen in coronatijd. Daarvan is 6 miljoen euro al vergeven, maar wat te doen met de andere helft van het ondersteuningspakket? 

“Dat zou naar kleine culturele instanties met een eigen plek in de stad moeten gaan”, vindt Leeszaal West. “Veel kleine culturele organisaties lijken nu buiten de boot te vallen, terwijl juist de sociale plekken met een eigen locatie het lastig hebben met de doorlopende vaste lasten.” Met die oproep wil Leeszaal West beleidsmakers bij de gemeente wakker schudden.

Huur en vaste lasten lopen door
Leeszaal West is een ontmoetingsplek in West waar mensen boeken kunnen lenen, maar ook koffie kunnen drinken en taalles kunnen volgen. Het is een van de plekken die het momenteel zwaar heeft. Bij de cultuurorganisatie lopen de huur en vaste lasten namelijk gewoon door, terwijl de inkomsten zijn weggevallen.

Maurice Specht van Leeszaal West is samen met zijn collega Joke van der Zwaard de initiatiefnemer van de oproep. Leeszaal West bestaat al meer dan acht jaar en dat is vooral te danken aan de vrijwilligers. De organisatie is altijd al zuinig met geld. “Daar zijn we juist goed in”, laat Maurice weten. ”Maar er is maar zoveel waar je zuinig mee kunt zijn.”

Publieke ontmoetingsplekken zijn belangrijk
Stichting Cultuur Concreet helpt de gemeente bij het verdelen van de overige 6 miljoen euro aan coronasteun voor culturele instanties in de stad. De stichting ondersteunt de oproep van Leeszaal West. “Op dit moment onderzoekt de gemeente waar het overige geld voor culturele instanties naartoe moet. Daarbij wordt gekeken naar organisaties met een eigen plek, omdat juist deze publieke ontmoetingsplekken belangrijk zijn voor het sociale en culturele klimaat in de wijken”, aldus Cultuur Concreet.

De stichting, die zich hard maakt voor kunst en cultuur in de wijk, roept iedere culturele instantie in de stad op zich aan te melden bij Leeszaal Rotterdam als het vanwege corona niet meer mogelijk is om de huur te betalen.